Hoppa till huvudinnehåll

Ännu kollas inte alla båtresenärer

Silja och Viking
Silja och Viking Bild: Lehtikuva isbrytarstrejk

Trots skärpta gränskontroller går det ännu att komma in i Finland med passagerarfartyg utan att visa identitetshandlingar. Men samtliga resenärer ska vara beredda på att tvingas styrka sin identitet säger rederierna.

Såväl kommunikationsdirektör Marika Nöjd vid Tallink Silja som hennes kollega vid Viking Line, kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström, berättar att deras rederier är i tät kommunikation med myndigheterna och utför den kontroll av passagerarna som krävs.

Myndigheterna kräver inte att rederierna kontrollerar samtliga passagerares identitetshandlingar utan att det räcker med stickprov.

I praktiken betyder det att rederierna ibland kollar samtliga och ibland endast en del av passagerarna, som vid kontroll måste kunna visa i kraft varande identitetsbevis. För passagerare som inte bor i Schengenområdet är det pass som gäller.

Kan man inte styrka sin identitet får man inte gå ombord.

I princip går det alltså att komma till Finland med båt utan att behöva visa identitetshandling. Till exempel om en familj eller en grupp personer bokat biljetter och går ombord via terminalen så kollas identiteten ibland endast på den person som löser ut biljetterna.

Tallink Silja och Viking Line betonar att rederierna inte är en myndighet utan ett företag och att resenärer med giltiga rese- och identitetshandlingar är välkomna ombord, oberoende av nationalitet.

Förfalskade pass

Chefsjurist Tapio Voionmaa vid Finnlines säger att de och sin sida har såpass få resenärer att rederiet har möjlighet att alltid kolla identiteten på samtliga passagerare.

Passagerare registreras dessutom på en passagerarlista som sedan skickas till myndigheterna - helt i enighet med vad föreskrifterna kräver, konstaterar Voionmaa som tycker att systemet för Finnlines del fungerar bra.

Nyligen försökte en grupp resenärer med falska pass komma ombord på båten till Finland men förfalskningen upptäcktes av personalen på Finnlines och myndigheterna tog hand om fallet.