Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringskontrollanter ska köra segway nästa år

En polis på ståhjuling på flygfältet i Düsseldorf.
Polisen på flygplatsen i Düsseldorf har provat att använda ståhjulingar. En polis på ståhjuling på flygfältet i Düsseldorf. Bild: EPA / ACHIM SCHNEIDEMANN ståhjuling

Helsingfors parkeringsövervakning ska få tillgång till flera nya elektroniska hjälpmedel nästa år. Bland annat ska kontrollanterna få möjlighet att köra segway och använda smarta glasögon.

Parkeringsövervakningen har haft ett lyckat försök med elcyklar i år och är redo för nästa rullande steg framåt: ståhjulingen segway.

Att rulla fram på segway blir nu lagligt också i Finlands trafik, och parkeringsövervakningen i Helsingfors vill utnyttja möjligheten.

Övervakningen genomförde sommaren 2015 ett pilotprojekt där kontrollanterna använde cyklar för att kontrollera fordon som parkerat på fel ställen. Erfarenheterna var goda. Och parkeringsövervakningen hoppas nu kunna förnya sin process med hjälp av både elcyklar och segways.

Poliser i Lissabon åker ståhjuling.
Också polisen i Lissabon har provat på segway. Poliser i Lissabon åker ståhjuling. Bild: Creative Commons / Chris Brown ståhjuling

Smarta glasögon och bil med kamera provas

Ett annat nytt verktyg som ska effektivera övervakningen är en bil som har en kamera som kan läsa av parkerade bilars registernummer. På det sättet ska den kunna avgöra om parkeringen är betald, via till exempel parkeringslov eller mobiltelefon.

Parkeringskontrollanterna ska också få effektivare sätt att använda mobiltelefonerna i övervakningen, och ska också prova på så kallade smarta glasögon. De smarta glasögonen använder sig av Android-operativsystemet och ska underlätta och effektivera övervakningen.

Man med digitala google glasögon.
Google var först med att slå igenom med smarta glasögon. Man med digitala google glasögon. Bild: Loic Le Meur google glasögon

Det ska också göras försök med digitala parkeringsskivor och staden ska även konkurrensutsätta systemet för mobilbetalning av parkeringen.

Allt det här står i verksamhetsplanen för nämnden för allmänna arbeten och byggnadskontoret för 2016. Verksamhetsplanen godkändes på nämndens möte på tisdag kväll.