Hoppa till huvudinnehåll

Årets sista EU-toppmöte – fokus på gränser och asylsökande

Asylsökande vid gränsen mellan Makedonien och Grekland.
Asylpolitiken ska diskuteras under torsdagens EU-toppmöte. På bilden Asylsökande vid gränsen mellan Makedonien och Grekland. Asylsökande vid gränsen mellan Makedonien och Grekland. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI stängsel

EU-ledarna samlas idag i Bryssel för årets sista toppmöte. Målet med mötet är bland annat att behandla frågan om nya åtgärder för bevakning av EU:s yttre gräns och omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna.

Fram till slutet av november hade fler än 700 000 människor anlänt till Grekland. Mängden människor som gör den farliga resan från Turkiet till Grekland har ändå minskat på grund av de svåra väderförhållandena.

Mötesdeltagarna kommer också att diskutera ett förslag om att syriska flyktingar som befinner sig på flyktingläger i Turkiet direkt skulle omfördelas mellan EU-länderna – förutsatt att Turkiet tar till åtgärder för att minska antalet asylsökande som tar sig till EU.

Ärendet diskuteras med Turkiets representanter på ett inofficiellt minitoppmöte på torsdagseftermiddagen. Statsminister Juha Sipilä deltar i mötet.

Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin bevakar toppmötet på plats i Bryssel. Fördelningen av asylsökande inom EU står också på agendan. Bland annat Tyskland vill att de övriga EU-länderna bär ett större ansvar över situationen.

- Väldigt mycket av det man kommit överens inom EU fungerar inte idag. Det handlar bland annat om att få igång omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien till övriga EU-länder, säger Olin.

I dagens läge finns det EU-länder som tagit emot stora mängder asylsökande medan andra länder knappt berörts av asylsituationen.

Frankrike och Tyskland vill ha EU-gränsbevakning

I början av veckan tog EU-kommissionen fram ett förslag om en ny EU-gränsbevakningsmyndighet som vid behov kunde skickas till ett medlemsland. Den nya myndigheten skulle ersätta EU:s nuvarande gränsbevakningsmyndighet Frontex. Enligt planen kunde gränsbevakare också kunna skickas till medlemsländer som inte godkänner insatsen i fall myndigheten anser att landet inte kan bevaka sin yttre gräns.

- Det är frågan om ett kontroversiellt förslag, säger Olin.

Kommissionens förslag stöds av EU-tungviktarna Frankrike och Tyskland, men flera andra medlemsländer förhåller sig skeptiskt – däribland Finland. Inrikesminister Petter Orpo sade i helgen att han vill se ökade insatser inom ramen för Frontex, istället för att grunda nya styrkor för att bevaka EU:s yttre gränser.

- Man kommer att pejla stämningarna och se vilka länder som säger ja, vilka som säger tja och vilka som säger nej. Några beslut kommer man ändå inte att fatta i det här skedet utan det handlar om att , säger Olin.

Insatserna mot terrorism samt ekonomiska frågor ska också behandlas under mötet.

Storbritanniens EU-linje på tapeten

Förutom gränsbevakning och flyktingar kommer ledarna för EU-länderna för första gången också att diskutera de förändringar som Storbritannien kräver av EU och som premiärminister David Cameron hoppas EU godkänner innan britterna ska rösta om ett fortsatt EU-medlemskap.

Camerons förslag om att skära i den sociala tryggheten för invandrare från övriga EU-länder har inte tagits emot med förtjusning bland de övriga EU-länderna.

- I den här frågan är situationen väldigt låst och därför flyttas den upp till den högsta politiska ledningen för att komma någon vart.

Olin bedömer ändå att det är osannolikt att man i den här frågan skulle komma fram till ett beslut under det två dagar långa toppmötet.

David Cameron har sagt att britterna ska rösta om fortsatt EU-medlemskap innan slutet av år 2017. Flera opinionsundersökningar visar att det är fullt möjligt att britterna kommer att rösta för att lämna EU i den kommande folkomröstningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes