Hoppa till huvudinnehåll

Förändringar i den markbundna distributionen av Yles HD-kanaler vid årsskiftet

Digitas och Yles parabolantenner.
Digitas och Yles parabolantenner. Bild: YLE/Rolf Granqvist tv-distribution

Sebarheten för Yles högupplösta tv-kanaler ändrar vid årsskiftet. Digita har beslutat att avstå från att förmedla Yles HD-kanaler. Sebarheten för kanalerna upphör i Digitas markbundna nät 31.12.2015.

Alla Yles HD-kanaler syns i DNA:s marknät även i fortsättningen. Målet är att erbjuda kanalerna på nuvarande sätt också framöver. DNA:s marknät täcker ungefär 85 procent av hushållen i Finland.

Förändringarna vid årsskiftet påverkar inte distributionen eller sebarheten för Yles icke-högupplösta kanaler, dvs. SD (Standard Definition)-kanalerna.

“Yle fortsätter med sin HD-tjänst enligt samma villkor som tidigare och erbjuder sina högupplösta kanaler avgiftsfritt till alla distributionsoperatörer. Det här är den strategiska linje som förvaltningsrådet har godkänt. Yle har följt samma linje sedan distributionen av Yles högupplösta innehåll inleddes år 2011”, berättar Yles produktionsdirektör Janne Yli-Äyhö.

HD är en tjänst som fortfarande utvecklas i Finland, särskilt när det gäller marknätet. För tillfället finns det inte ett marknät för distribution av HD-kanaler som täcker hela landet.

Yles tv-kanaler finns i bred utsträckning tillgängliga i högupplöst format

Yles tv-sändningar finns tillgängliga i HD på Yle Arenan.
Alla Yles tv-kanaler finns tillgängliga i HD-format i de finländska kabel- och IPTV-operatörernas kanalutbud.
Yle TV1 HD och Yle TV2 HD syns också i Canal Digitals satellitdistribution.
Alla Yles HD-kanaler Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD och Yle Teema HD syns i DNA:s VHF-nät. (https://www.dna.fi/tuki-antenniverkon-nakyvyysalueet)

Yles högupplösta kanaler kan i fortsättningen ses i DNA:s marknät med hjälp av en VHF-antenn som riktats mot DNA:s VHF-nät. Den lokala antennentreprenören hjälper till med att installera och rikta antennen. Det lönar sig också att göra en kanalsökning på apparaterna för att kunna ta emot alla kanaler.

Mer information om högupplösning finns på www.hdtvopas.fi

För mer information:
Yles produktionsdirektör Janne Yli-Äyhö, tfn 0400 410 698

Bolaget

 • Svenska Yle lanserar mästarkurs för finlandssvenska manusförfattare

  Mästerkurs ska ge fler TV-manus på svenska.

  Med hjälp av internationella mentorer i toppklass, individuell konceptutveckling och seminarier hoppas Svenska Yle och Kulturfonden fördjupa kunskapen om manusarbete och höja kompetensen bland finlandssvenska tv-manusförfattare. Projektet går under namnet Serieverkstaden och inleds i höst.

 • OS 2022–2024 och rejält med vintergrenar – Yle säkerställer att alla har tillgång till sportögonblick

  Yle visar både vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024.

  Yle har ingått ett betydande sändningsavtal för många intressanta idrottsevenemang och -grenar och säkerställer att bänkidrottarna kan ta del av oförglömliga stunder långt in i framtiden. Utöver OS i Tokyo i år kommer även vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024 att visas på Yles kanaler. Dessutom kommer Yle att fram till 2024 sända världscupen i skidsport i Österrike som det internationella skidförbundet FIS arrangerar.

 • Yle har tecknat hyresavtal angående utrymmen i Wasa Station

  En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell 2023.

  Yle och byggnadsföretaget YIT har undertecknat ett hyresavtal enligt vilket Yles verksamhet i Vasa flyttar till Wasa Station ifall byggplanerna förverkligas. En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell tidigast hösten 2023. Yle äger i dag fastigheten på Abborrvägen i Vasa där bolaget verkar.