Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors ska förbjuda barn att delta i Hitas-lotteri

Ett av hitashusen i Fiskehamnen.
Hitas-bostäder i Fiskehamnen. Ett av hitashusen i Fiskehamnen. Bild: Johanna Minkkinen/YLE hitasbostad

Helsingfors stad vill förhindra spekulation med Hitasbostäder. Den yngsta Hitas-vinnaren är 2 år gammal. Nu utlovas striktare regler för Hitasbostädernas lottdragning.

Hitasbostäderna i innerstadens nya bostadsområden säljs billigare än marknadspriset och är därför lockande objekt. När det finns många hugade köpare till bostäderna har köparna valts genom lottdragning.

Ett hushåll som fyller i många lotter har förstås en fördel jämfört med de andra sökande, som snällt följer principen om en lott.― Markku Leijo

Listiga stadsbor har förbättrat sin lottlycka genom att fylla i ansökningar också i barnens namn. Den yngsta lyckliga Hitas-vinnaren är bara 2 år gammal, berättar Markku Leijo som är direktör för bostadsavdelningen på Helsingfors fastighetskontor.

- Ett hushåll som fyller i många lotter har förstås en fördel jämfört med de andra sökande, som snällt följer principen om en lott.

Hitasbostäder

Hitas är ett system för reglering av pris- och kvalitetsnivån på bostäder.

Köparna väljs i första hand genom lottdragning.

Helsingfors stad fastställer bostadens maximipris också när den säljs på nytt.

Nya Hitasbostäder reserveras och köpts av byggbolaget som bygger huset.


I framtiden inför Helsingfors striktare regler i utlottningen. I praktiken täpper staden till kryphålen i utlottningens anvisningar genom att noggrannare definiera vem som får asöka om en Hitasbostad.

- Hushållet som ansöker om en bostad kan vara en kärnfamilj eller ett par, men hur som helst kan en familj som bor tillsammans delta med bara en lott, säger Markku Leijo.

Den som deltar i lottdragningen måste vara en fysisk person som är minst 18 år gammal och har rättshandlingsförmåga.

Bostadsnämnden godkände de nya anvisningarna på torsdagen.

Baserat på en artikel av Nina Svahn / Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen