Hoppa till huvudinnehåll

Päivi Räsänen: Det skulle bara bli fyra år i riksdagen

Päivi Räsänen är numera riksdagsledamot.
Päivi Räsänen. Päivi Räsänen är numera riksdagsledamot. Bild: Yle/Parad Media efter nio

I år blev det 20 år sedan Päivi Räsänen inledde sin politiska bana som riksdagsledamot för kristdemokraterna. Sedan dess har politiken ständigt varit närvarande i hennes liv.

Nu med en lång karriär bakom sig i den finska politiken konstaterar Päivi Räsänen att politiken blev det hon brunnit för, trots att hon då för tjugo år sedan när hon blev invald inte visste vad det var hon gav sig in på.

- Jag kommer ju från en väldigt opolitisk bakgrund, berättar hon. Jag var läkare och mamma och hade aldrig tänkt mej en bana inom politiken. Men det var en fråga som drev mej, som jag hade stött på under mitt arbete som läkare och det var frågan om det ofödda livets människovärde, etiken kring abort.

Som läkare hade hon deltagit i den offentliga debatten om den här frågan redan tidigare men till sist insåg hon att det trots allt är i riksdagen som beslut av det här slaget fattas och där man kan påverka mest.

- Så när jag blev ombedd att kandidera så gjorde jag det, säger hon. Men jag hade ju tänkt mej att jag skulle återgå till mitt jobb som läkare efter mina fyra år i riksdagen. Men så blev det ju inte, politiken blev mitt område.

Stora förändringar

Päivis arbete i regering och riksdag parallellt med familjelivet med fem barn har i många år inneburit ett väldigt stort ansvar och högt tempo. Det är egentligen först i år som det hetsiga tempot har trappats ner.

- Rent politiskt sett har det här året fört med sig många stora förändringar för mig, konstaterar hon. Först var det riksdagsvalet och sedan att därefter övergå från regeringen och inrikesministerposten till oppositionen. Och sedan lämnade jag över partiledarskapet efter tio som ordförande och är nu enbart riksdagsledamot.

Också på hemmafronten har det i år hänt saker i Päivi Räsänens liv i och med att familjens yngsta barn flyttade hemifrån. Nu bor hon på tumanhand med sin man igen för första gången på tjugofem år.

- I år har jag alltså på många plan lämnat ifrån mig olika ansvarsområden som jag axlat under väldigt långa perioder, säger hon.

Riksdagsvalet avgjorde för Päivi

Det största avgörandet för Päivi kom i och med riksdagsvalet i år.

- Jag hade bestämt mej i förväg och också gått ut med det offentligt, att reslutatet i riksdagsvalet skulle avgöra om jag skulle ställa upp för omval som partiordförande eller inte, säger hon. Om kristdemokraterna hade vunnit i valet hade jag ställt upp för omval. Sen kan jag ju inte veta om jag hade blivit vald. Men eftersom vi gick back med ett mandat i riksdagsvalet så ville jag bära ansvaret som partiordförande och inte ställa upp för omval.

Mer egen tid

För Päivi Räsänens del har det här årets stora förändringar rent konkret betytt att hennes tidsanvänding har förändrats radikalt.

- När jag blev invald första gången 1995 var jag fyrabarnsmamma, min yngsta var då bara tio månader gammal. Efter det fick vi ännu ett femte barn. Så vid sidan om mitt arbete i riksdagen har jag också hela tiden burit ansvaret som fembarnsmamma. Och nu i somras flyttade även vår yngsta dotter hemifrån, så nu har jag ingen brådska att hinna hem efter jobbet för att ta hand om någon annan. Utom då min man förstås, tillägger hon och skrattar. Fast han klarar sig nog.

I efterhand konstaterar Päivi att det av alla hennes ansvarsområden främst var perioden som inrikesminister som var tung och krävande.

- Som kristdemokraternas enda minister satt jag förstås med i alla ministerutskott och grupper som sig bör, säger hon. Inrikesministerportföljen är tung med hela inrikespolitiken, tullen, de kyrkliga frågorna och ansvaret för landets interna säkerhet. Men samtidigt tyckte jag väldigt mycket om arbetet som inrikesminister och jag är väldigt tacksam över att jag fick den möjligheten och skulle absolut inte byta ut den tiden.

- Egentligen känner jag mig väldigt fri just nu. Jag kan själv bestämma mer över min tidtabell i riksdagen och kan koncentrera mig mer på saker jag själv vill. Dessutom ser jag det som att nya situationer ger nya möjligheter.

Åsikter som väcker känslor

Under sina politiska år, i synnerhet som partiledare för kristdemokraterna, har Päivis åsikter och uttalanden ofta väckt mycket känslor och skapat diskussion i samhället. Hon har också fått utstå en del kritik för sina uttalanden.

- När jag tänker på saker som jag uttalat mej om så anser jag att det ändå är saker som måste sägas. Som kristdemokrater står vi för kristna värderingar, menar hon. Jag tror liknande frågor kommer att dyka upp i fortsättningen också. Just nu hoppas jag att vi som oppositionsparti ska ha en chans att bättre följa våra egna mål och värderingar och förhoppningsvis bredda vårt väljarstöd.

Samtidigt säger Päivi Räsänen också att hon ändå har en förståelse för dom som kritiserat henne och hennes värderingar.

- Den tid vi lever i innebär att värderingar kolliderar och det är klart att olika uppfattningar väcker känslor. Och det här är ingalunda typiskt för Finland, samma slags diskussioner förs i de andra EU-länderna, säger hon.

När det kommer till kritiken hon fått utstå menar hon att hon också förstår de åsikterna.

- Jo, det gör jag. Och visst önskar jag själv att jag skall kunna uttrycka mej tillräckligt bra för att inte såra andra människor med mina uttalanden, säger hon. Trots att jag då berättar om min egen syn på vad det än må gälla.

Däremot har det väldigt sällan hänt att människor hon träffat på gatan skulle kritisera hennes arbete eller hennes värderingar.

- Finländare kan bete sig i allmänhet. Och när jag rör mig ute på stan t.ex. händer det däremot nog att människor kommer fram och tackar mej, att jag får en vänlig kram eller att de tar kontakt på något annat vis. Det är roligt.

Familjejul

Nu under årets mörkaste tid ser Päivi Räsänen mycket fram emot julfirandet och att samla familjen igen, eftersom alla barnen är utflugna. Åtminstone en dag under julhelgen är alla fem barnen med respektiven samlade hemma hos Räsänens. Med finns också tre barnbarn och Päivi Räsänens egen mamma.

- Jag trivs med allt det som julen innebär. Jag tycker om stämningen med att tända ljus och vi har också en julgran redan nu, berättar hon. Vi brukar fira en väldigt traditionell finsk jul med familjen med julkyrka, risgrynsgröt, lekar, julbastu, sånger, julevangelium och julklappar och allt vad det innebär. Så som väldigt många andra säkert också firar julen.

Päivi Räsänen är gäst i årets sista avsnitt av Efter Nio om ljus torsdagen 17 december 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Nyligen publicerat - Yle Fem