Hoppa till huvudinnehåll

Pappret går till historien i Borgåfullmäktige

Borgå stad går över till elektroniska föredragningslistor
Nämnderna i Borgå har redan tidigare haft elektroniska föredragningslistor. Borgå stad går över till elektroniska föredragningslistor Bild: Yle/Sune Bergström pappersfria möten

Ut med det gamla, in med det nya. Borgå stadsfullmäktige slopar papper till förmån för elektronik.

Nästa år slutar Borgå stadsfullmäktige att använda föredragningslistor på papper. Listorna ska i stället delas ut elektroniskt och läsas på pekplattor.

Arrangemanget är inte helt billigt, pekplattorna kostar kring 500 euro styck och därtill kommer till exempel mobilavgifter och flera andra avgifter.

Det trådlösa nätverket ska också förbättras och fullmäktigesalens vägguttag ska förnyas, men det här är åtgärder som skulle ha gjorts i vilket fall som helst.

Nya möjligheter

Men inget ont utan något gott. Förutom avgifter för de elektroniska mötena nämligen med sig även stora inbesparingar. Kopieringen har kostat ungefär 11 000 euro årligen, medan postavgifterna har uppgått till 2500 euro per år, men nu faller de bort.

Staden kommer att ta i bruk en ny version av det tvåspråkiga, elektroniska mötessystemet i början av nästa år. Förutom föredragningslistor får ledamöterna möjligheten att till exempel dela material och dokument via systemet.

Fullmäktige fattade beslutet om att övergå till elektroniska möten på onsdagen. Nämnderna i Borgå har redan tidigare använt elektroniska föredragningslistor.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland