Hoppa till huvudinnehåll

Skolmaten i Ströhö får diplom

Ströhös elever tar mat
Skolmaten i Ströhö går åt. Ströhös elever tar mat Bild: Yle/Madeleine Boström skolmat,skolbespisning,skolor (läroinrättningar),skolan (fenomen),Borgå,ströhö matsal

Att satsa på skolmaten lönar sig eftersom det både skapar trevlig stämning och underlättar undervisningen. Det anser Carola Wiksten, rektor vid Strömborgska skolan i Borgå.

Skolmaten på Strömborgska skolan i Borgå har premierats med Skolmatdiplomet. Föreningen Ammattikeittiöosaajat har gett diplomet för att skolan har främjat skolmåltider som är näringsrika, som har en fostrande dimension och som dessutom är ekologiskt hållbara.

Vi är väldigt nöjda med vårt kök, jag hoppas vi får ha det så här så länge som möjligt― Carola Wiksten

Rektor Carola Wiksten är glad över diplomet. Samtidigt är hon inte helt överraskad. Hon vet att maten i skolan är lite utöver det vanliga.

- I vår skola har vi alltid tyckt att maten är viktig och så har det varit så länge jag har jobbat här. På något sätt har det blivit en bra tradition kring det här och maten har inte bara ett gott rykte utan den är på riktigt god.

Ströhös kökspersonal har räknat att över nittio procent av eleverna äter skolmaten dagligen.

Pop att vara köksprao

Wiksten har orsak att berömma kökspersonalen som har haft en positiv inställning och gått kurser och fotbildningar för att matupplevelsen ska vara så bra som möjligt.

Strömborgska skolan i Borgå
Strömborgska skolan. Strömborgska skolan i Borgå Bild: Yle/Madeleine Boström matsvinn

Även eleverna får beröm eftersom de inte är rädda för att ta sig an uppgifter i köket. Åttondeklassarna får vara köksprao och hjälpa till i köket.

Köksprao är en uppgift som har visat sig vara mycket populär, och det har gjort att personalen och eleverna känner varandra.

Bra för koncentrationen

Bland de stora framgångarna i Ströhö nämner Wiksten att svinnet är litet.

- Vi har motarbetat det att man slänger mat. Det brukar bli högst ett par hinkar där det är mest servetter. Det är ganska lite med tanke på hur stor skola det här är.

Ströhös rektor Carola-Wiksten Gustafsson.
Carola Wiksten. Ströhös rektor Carola-Wiksten Gustafsson. Bild: Yle/Benjamin Helling carola wiksten-gustafsson

En bra matkultur i skolmatsalen är en fördel för skoltrivseln, men också för själva skoljobbet.

- Det är helt klart att när magen är mätt på hälsosam mat, så är blodsockernivån jämnare och koncentrationen bättre än om man skippar maten och lever på godis, berättar Wiksten.

Påverkar det här planerna på ett centralkök?

Borgå har långt hunna planer på att bygga ett stort centralkök för bland annat skolorna. Carola Wiksten hoppas nu att diskussionerna kring centralköket kan påverkas av Ströhös matdiplom.

När Yle Östnyland ringer upp Wiksten är det i själva verket en lite speciell dag som kräver extra diskussioner med det egna skolköket.

- Vi ska ha en festlig julgrötslunch, och då har vi kunnat samarbeta och komma överens med köket om avvikande matturer och mattider och det är dukade bord. Jag är rädd att vi förlorar sådant om vi får ett centralkök. Vi är väldigt nöjda med vårt kök. Jag hoppas vi får ha det så här så länge som möjligt.

Läs också