Hoppa till huvudinnehåll

Turkiets trupper i Irak – kamp mot IS och geopolitik

Vapen i Irak.
Vapen i Irak. Bild: EPA/HAIDER AL-ASSADEE islamiska staten

Iraks kraftiga protester mot de turkiska trupper som befinner sig där för att, enligt uppgift, bekämpa Islamska staten, ledde till att Turkiet i början av veckan drog tillbaka delar av trupperna till norra delen av landet.

Men en verklig anledning till Turkiets truppers närvaro kan vara att förhindra att de omgivande länderna får en dominerande roll när väl Islamska staten besegrats.

- Den här turkiska krisen är ingen nyhet för oss. Vi har stora problem och kriser hela tiden, säger Abdul, en man på gatan.

Efter kraftiga irakiska protester drog Turkiet i början på veckan tilllbaka några av de uppskattningsvis 300 stridsklara soldaterna som befunnit sig utanför staden Mosul i nordvästra Irak för att, enligt turkisk uppgift, bekämpa terrororganisationen IS.

Markera revir

Men ett annat, mer troligt syfte enligt en analytiker, är för Turkiet att ”markera revir”. För i Irak uppges nu närmare 150 000 man vara anslutna till olika, främst religiösa, sekteristiska milisgrupper som understöds av de omgivande länderna, och det är dem Turkiet vill markera emot.

- Regeringen säger att dessa milisgrupper är under deras kontroll, men så är det inte, säger Majid Tofan som är redaktionschef på landets största nyhetskanal, alIraqiya.

- Det finns en stor fara att shiamuslimska grupper ska orsaka problem i de sunnimuslimska områdena, menar journalisten Tofan.

Genom att ha trupper på plats skulle då Turkiet motverka det stora inflytande Iran har genom sitt stöd till de olika shiamuslimska milisgrupperna, som nu deltar i strider mot IS tillsammans med irakiska armén.

- Den här regionen är som under en stor vulkan. De turkiska truppernas inblandning i Irak är bara en del av stormaktsspelet som pågår, säger journalisten Majid Tofan.

Lennart Berggren, Bagdad

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes