Hoppa till huvudinnehåll

ABB i Borgå satsar stort på robotar

Företaget ABB i Borgå har satsat stort på automatisering under de senaste åren. Enligt fabrikschefen är robotar en förutsättning för att hålla produktionen kvar i Finland.

Borgåenheten modifierar inköpta maskiner för att få dem att fungera effektivare och bygger också egna.

Fabrikens anställda skräddarsyr hela produktionslinjer så att en människohand inte rör produkten innan den är klar. I ena ändan kommer plastråvaran in med slang från en silo på gården, i andra ändan droppar den färdiga produkten ner i en korg.

Asterix robot i Abb
En av produktionslinjerna Asterix robot i Abb Bild: Yle/Carmela Walder abb i borgå

Elektriker som kunder

ABB i Borgå tillverkar installationsmaterial och -produkter, alltså allt en elektiker behöver. I sortimentet finns brytare, lamputtag, dosor och mera avancerade helheter, till exempel lösningar med vilka man kan styra det mesta via sin mobiltelefon.

- Då kunderna kommer in här så undrar de först varför här luktar så lite plast och sedan över hur långt vi har drivit automationen, säger teknikchef Markus Broman.

Yumi är nästan mänsklig

På utvecklingsenheten jobbar Pasi Yrjölä med den nyaste roboten Yumi. Den ser nästan mänsklig ut med sina två armar som sträcker sig hit och dit.

- Fördelen med den är att den kan jobba sida vid sida med människor eftersom den reagerar på kroppskontakt och slutar jobba vid beröring, säger Markus Broman som är teknikchef vid fabriken.

Yumi robot
Pasi Yrjölä jobbar med Yumi Yumi robot Bild: Yle/Carmela Walder yumi

Pasi Yrjölä programmerar roboten för att sätta ihop en dubbel stickpropp för fuktiga lokaler. Den består av en hel del olika komponenter.

- Om vi jobbar manuellt så är konkurrenskraften inte så bra. Därför har vi funderat att vi ska få det här gjort med Yumi, säger Broman.

"Automatiseringen är nödvändig"

I rummet bredvid sitter Roger Johansson och förhandlar med en kund. Han har jobbar här i över trettio år.

- Automatiseringen är nödvändig. Annars är vi snart utan arbete här, säger Roger Johansson.

Fabrikschef Marko Utriainen är inne på samma linje. Fabriken har lyckats öka sin produktion märkbart under de senaste åren med samma arbetskraft som tidigare.

- Effektiviteten har ökat med 42 procent och omsättningen med tio miljoner, säger fabrikschefen.

Abb
Abb Bild: Yle/Carmela Walder abb i borgå

Ingen har fått gå

ABB i Borgå har lite över hundra anställda. Mer än hälften jobbar i produktionen och de andra på kontoret. Enheten har haft ungefär lika många anställda sedan 2008.

- Ingen har fått sparken på grund av att automationsgraden har ökat, säger Utriainen.

Abb
Marko Utriainen och Markus Broman Abb Bild: Yle/Carmela Walder abb i borgå

ABB i Borgå har investerat 13 miljoner euro i automation under de senaste åren. Moderbolaget ABB har stött Borgåenheten genom att bevilja lån som sedan har betalats tillbaka då lönsamheten har ökat.

Automationen har fört med sig att de ensidiga, slitsamma jobben har minskat. Sjukfrånvarona har sjunkit med elva procent och ligger nu på två procent.

Skolning är a och o

På plastavdelningen rullar maskinerna dygnet runt fem dagar i veckan. Det behövs bara fyra personer på jobb som övervakar maskinerna.

ABB i Borgå har satsat mycket på att utbilda personalen. Alla ska kunna programmera och reparera små fel som uppstår.

- Det är att vi bara gör det, man ska inte vara rädd för robotar, säger fabrikschef Marko Utriainen och skrattar.

Asterix robot i Abb
Alla robotar har egna namn - här Asterix som jobbar ihop med Obelix Asterix robot i Abb Bild: Yle/Jeanette Winberg abb i borgå

Ett komplicerat bygge

Bra exempel på personalens kreativitet finns det många av inne i fabriken. Teknikchef Markus Broman pekar på det som har upptagit hans tid under de senaste tre åren.

Det är en ny produktionslinje som ska tas i bruk efter årsskiftet. Bakom en glasruta finns hundratals om inte tusentals kablar och allt ser ut som ett enda virrvarr. Plastdelar matas in från olika sidor.

Det är en maskin för att göra väggbrytare. Produkten är uppgraderad en aning och har fått ett gott mottagande bland dem som har fått testa produkten.

Markus Broman lyser som en sol.

Abb, maskin
Den nyaste maskinen är ett virrvarr av kablar Abb, maskin Bild: Yle/Carmela Walder abb i borgå
Abb
Färdiga produkter Abb Bild: Yle/Jeanette Winberg abb i borgå

Läs också