Hoppa till huvudinnehåll

Åbo universitet vill starta läkarutbildning på svenska

Barnpolikliniken vid VNS.
Läkarutbildningen skulle gynna Åboland, men också ålänningar och österbottningar. Barnpolikliniken vid VNS. Bild: Yle/Minna Almark barnpoliklinik

- Nu är det Åbos tur, säger Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen.

Åbo universitet har i dag inte rätt att ordna utbildning på svenska, men resultatavtalet går ut nästa år, så nu arbetar man får att få utbilda läkare på svenska också i Åbo.

Helsingfors universitet har haft ensamrätt att utbilda läkare på svenska, men eftersom man i Helsingfors nu har fått tillstånd att utbilda lärare på svenska, så borde man i Åbo kunna få utbilda läkare på svenska.

- Åbo universitet har redan tidigare varit intresserad att inleda en sådan utbildning, men det har varit omöjligt, säger Väänänen. Vi ska se om ministeriets linje har förändrats.

Åbo universitet ska under våren med Undervisnings- och kulturministeriet förhandla om ett nytt resultatavtal, för åren 2017-20. Enligt Väänänen har Åbo universitet redan i dag många lärare som talar svenska, så man skulle klara av en svensk utbildning.

- Utbildningen skulle gynna hela sydvästra Finland, men också Österbotten och Åland, eftersom patienter också därifrån behandlas i Åbo.

Kalervo Väänänen. Bild: Itä-Suomen Yliopisto kalervo väänänen

Den svenska utbildningen av läkare skulle ske i nära samarbete med de andra högskolorna i Åbo. Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia skrev på fredagen tillsammans med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt under ett samarbetsavtal om Hälsocampus Åbo, ett varumärke kring gemensam forskning, utbildning och samarbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland