Hoppa till huvudinnehåll

Bluffläkaren åtalas för två dråp

Bild: Lehtikuva crime

Fuskläkaren Esa Laiho åtalas för sammanlagt 22 olika brott. Enligt åklagaren har Laiho bland annat gjort sig skyldig till två dråp, fyra grova fall av misshandel, åtta grova bedrägerier och grov förfalskning av examensbetyg.

Laiho tillbakavisar nästan alla åtal. Inför polisen har han bara erkänt att han har skaffat ett förfalskat examensbetyg. Laiho arbetade inom vården i drygt nio år innan han avslöjades.

Den förberedande rättegången mot Laiho började på fredagen i tingsrätten i Helsingfors.

Laiho behövde inte själv vara närvarande under den förberedande behandlingen i fredags. Han svarar på åtalen första gången i januari då den muntliga huvudbehandlingen börjar.

Han har suttit i rannsakningshäkte i ett par omgångar men väntar nu på rättegång på fri fot.

Två olika förgreningar

De 22 åtalen behandlas som två olika förgreningar.

Den ena gäller förfalskning och bedrägerier.

Laiho åtalas bland annat för grov förfalskning, olagligt idkande av yrkesverksamhet inom hälsovården och två grova bedrägerier.

Enligt åklagaren hade Laiho skaffat ett förfalskat läkarintyg från S:t Petersburg med vilket han har övertygat flera sjukhus i södra Finland om att han var en utexaminerad läkare.

Han arbetade som läkare i Helsingfors, Lahtis, Vichtis och Kouvola sammanlagt i drygt nio år innan han avslöjades år 2011.

Åklagaren har räknat ut att Laiho har förorsakat kommuner, samkommuner och privata vårdinrättningar ekonomiska förluster för en dryg miljon euro.

Brott mot liv

Den andra grenen av rättegången gäller brott mot liv och våld.

Här åtalas Laiho för två dråp och fyra fall av grov misshandel.

Ingen påstår att Laiho medvetet ville döda sina patienter. Enligt åklagaren förorsakade ändå felaktig vård eller försummande av vård två personers död och att fyra personer råkade i ett livsfarligt tillstånd.

Laiho måste ha förstått följderna av sitt handlande.

Åklagaren anser att Laiho måste ha förstått följderna av sitt handlande. Han har enligt åklagaren hela tiden vetat att han utan en läkarexamen inte har varit kompetent att sköta gamlingar som är i dålig kondition.

Hela våren 2016 har reserverats för rättsbehandlingen. Den muntliga behandlingen av åtalen som gäller förfalskning och bedrägeri börjar den 11 januari och pågår i sex veckor. Förundersökningsmaterialet omfattar 3 500 sidor.

Advokaten Kari Uoti
Laihos advokat Kari Uoti Advokaten Kari Uoti Bild: Vesa Moilanden/Lehtikuva jur.dr

Hela våren har reserverats

Huvudbehandlingen av åtalen som gäller brott mot liv och misshandel börjar den 29 februari och kommer att pågå i 13 veckor eller till slutet av maj. Det förundesökningsmaterialet omfattar 4 500 sidor.

Laiho har bara medgett att han har skaffat det förfalskade examensintyget från Ryssland för att kunna arbeta som läkare i Finland.

Bedrägeriet började avslöjas för fyra år sedan av tidningen Ilta Sanomat. Tidningen skrev att man kan köpa förfalskade examensintyg i S:t Petersburg och att det finns av dem också i Finland. Redan följande dag grep polisen Laiho för förhör.

Läs också