Hoppa till huvudinnehåll

EU-ledarna vill ha bättre gränskontroll

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid toppmötet 17.12.2015
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk håller presskonferens efter mötet. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid toppmötet 17.12.2015 Bild: EPA/OLIVIER HOSLET europeiska rådets ordförande

EU:s stats- och regeringschefer är optimistiska om att man kan nå en lösning om Storbritanniens framtid i unionen. EU-ledarna vill också se nya åtgärder för bevakning av EU:s yttre gräns.

EU-ledarna var överraskande eniga om att det behövs en ny starkare europeisk gränsbevakningsmyndighet för att förstärka kontrollen av EU:s yttre gräns.

- Vi kan nu vara aningen mer optimistiska, vi har enats om att rädda Schengen och att i rask takt behandla EU-kommissionens förslag om att förstärka kontrollen av EU:s yttre gräns, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Tanken är nu att förslaget om en ny förstärkt europeiskt gränsbevakningsmyndighet ska klubbas igenom före sommaren.

Däremot är det fortfarande oklart om gränsbevakare ska kunna skickas till ett medlemsland även om landet ifråga inte godkänner insatsen. Det finns också olika åsikter om vilken instans som ska kunna fatta ett sådant beslut.

Sipilä: Vi är försiktigt positiva

Finland förhåller sig försiktigt positivt till att man i vissa fall ska kunna tvinga ett land att ta emot hjälp ifall landet inte klarar av att kontrollera sin yttre gräns.

Samtidigt betonade statsminister Juha Sipilä (C) att Finlands gränser också i fortsättningen ska övervakas av finländska gränsbevakare.

I sitt inlägg på toppmötet lyfte Sipilä även upp frågan om att olika länders beslut om att stänga sina gränser påverkar flyktingströmmarna.

- När en gräns stängs så öppnas en ny rutt, det kan innebära att trycket i Östeuropa

ökar - vilket kan också leda till ett ökat tryck på Finlands östra gräns, konstaterade statsminister Sipilä.

Sverige närmare ett beslut om omfördelning

EU-ledarna enades också om att länder som står under hårt tryck kan ta del av EU:s system av omfördelning av flyktingar.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sade efter mötet att man nu är ett steg närmare ett beslut om att också Sverige ska kunna skicka flyktingar till andra till andra EU-länder.

I september beslöt EU att asylsökande ska omfördelas från Italien och Grekland.

Sverige som är det EU-land som i förhållande till folkmängden tagit emot flest asylsökande har begärt att få vara en del av omfördelningssystemet.

Sverige väntar nu på ett förslag från EU-kommissionen. Enligt EU-källor kan det komma att handla om 20 000 flyktingar som ska omplaceras från Sverige.

Sipilä: Finland vill inte ta emot asylsökande från Sverige

Ifall EU besluter att lätta på Sveriges börda och börja omplacera flyktingar till andra EU-länder kunde även Finland vara ett av mottagarländerna. Statsminister Sipilä ser det ändå som osannolikt.

- Finland har i förhållande till folkmängden tagit emot fjärde mest asylsökande. Tror inte det kommer på fråga i det här fallet, men det var heller inget som vi behandlade på mötet. Men några länder sade nog på mötet att de är beredda att dela på den
svenskan bördan, konstaterade Sipilä.

EU tror på lösning med Storbritannien

På torsdags kvällen förde EU-ledarna för första gången tillsammans en lång och grundlig diskussion om de krav Storbritannien ställer på EU för att landet ska fortsätta vara en del av EU.

- Jag är mycket mer optimistisk i kväll än efter tidigare, konstaterade Donald Tusk i natt.

Den största tvistefrågan gäller Storbritanniens krav på att begränsa EU-invandrares rätt till sociala förmåner.

Statsminister Sipilä säger att även om det här är en knivig fråga är positionerna ingalunda låsta.

- Alla medlemsländer är beredda att hitta en lösning även i den här frågan, säger Sipilä som konstaterade att det var en diskussion i god anda.

Det var första gången EU-ledarna tillsammans diskuterade de krav Storbritanniens premiärminister David Cameron har lagt fram.

För Cameron var därmed torsdagens möte av stor betydelse, själv verkade han rätt nöjd efter den långa diskussionen.

- Jag tänker göra allt vad jag kan för att Storbritannien ska få bättre villkor och jag anser vi i den här frågan har tagit ett steg framåt ikväll, sa David Cameron.

Cameron säger att det finns en tydlig vilja nu att komma fram till en lösning.

- Mycket hårt arbete återstår, inom alla områden inte bara i fråga om välfärdsfrågan, sade premiärminister Cameron.

EU-ledarna och Storbritannien ska försöka kunna enas om en lösning i februari. Då kunde britterna rösta om EU-medlemskapet så tidigt som i år.