Hoppa till huvudinnehåll

Gurkmeja - en gyllene läkerot

små porslinsskålar med kryddor
små porslinsskålar med kryddor strömsö gurkmeja kryddor

De flesta tänker på gurkmeja som bara ett färgämne, det som färgar curry gult. Men gurkmeja har inte bara en egen smak, den är också inflammationshämmande.

Gurkmeja är släkt med ingefära, och växer i rotknölar. Smaken påminner lite om aromatiskt trä. Det gula färgämnet heter curcumin och används som livsmedelsfärg. Men curcuminet är också det viktigaste aktiva ämnet i gurkmeja och har en inflammationshämmande effekt. Gurkmeja är också bra för matsmältningen.

Färsk riven gurkmeja går bra att använda som den är i maträtter istället för gurkmejapulver. Den är också god i smoothies eller andra drycker, men var försiktig med mängden, några centimeter av en rot är lagom till en stor smoothie. Tänk också på att färsk gurkmeja färgar köksredskap, fingrar och tänder gula. Ett sätt att få bort färgningen är att blanda diskmedel och strösocker och gnugga. Eller smörja in huden eller tänderna med lite kokosolja och sedan skölja av.

För att använda torkad gurkmeja i drycker är det bäst att börja med att koka ihop en gurkmejapasta. Den håller i två veckor i kylen i en glasburk, och två teskedar pasta är lagom att använda till en smoothie.

Guldmjölk är som varm choklad, men kryddig och gyllene istället för brun. Det är ett gammalt indiskt recept som hör ihop med yogatraditionen. Man kan dricka en mugg varje dag.

Det går också bra att använda gurkmeja utvärtes mot inflammationer. Då är det viktigt att smörja på fett först, så att curcuminet verkligen tas upp av huden. Gurkmejaomslag är bäst att göra på kvällen och ha på under natten. Huden kan vara lite gul dagen efter. Om man är orolig över att fläcka ner sängkläderna kan man vira lite plastfolie utanpå omslaget.

Här finns länkar till några av de senaste vetenskapliga artiklarna om gurkmeja.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö