Hoppa till huvudinnehåll

Hälsocampus Åbo - nytt samarbete inom hälso- och sjukvård

Åbo universitetscentralsjukhus.
Åbo universitetscentralsjukhus. Åbo universitetscentralsjukhus. Bild: Yle/Lotta Sundström Åbo universitetscentralsjukhus,sjukhus,åbo universitets centralsjukhus

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia kommer tillsammans att utveckla Åbo universitetscentralsjukhus campus. Utvecklingsarbetet görs bland annat inom forskning och utbildning under varumärket Hälsocampus Åbo.

Syftet och målet med Hälsocampus Åbo-samarbetet är att utveckla ett tvärvetenskapligt kunnande i enlighet med social- och hälsovårdsreformens målsättningar.

- För Finlands framtida servicesystem är det viktigt att branschöverskridande verksamhet blir bekant redan under studietiden. Ett tätt campusområde främjar forskargruppernas samarbete och innovationsverksamhet. Dessutom får vi synergifördelar av gemensamma stödfunktioner, säger Olli-Pekka Lehtonen, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Samarbetsavtalet undertecknades av Päivi Mikkola, Kalervo Väänänen, Vesa Taatila, Mikko Hupa, Samuli Saarni och Örjan Andersson.
Samarbetsavtalet undertecknades av Päivi Mikkola, Kalervo Väänänen, Vesa Taatila, Mikko Hupa, Samuli Saarni och Örjan Andersson. Samarbetsavtalet undertecknades av Päivi Mikkola, Kalervo Väänänen, Vesa Taatila, Mikko Hupa, Samuli Saarni och Örjan Andersson. Bild: Yle/Linus Hoffman hälsocampus åbo

- För Yrkeshögskolan Novias studerande hoppas vi att avtalet kan innebära praktikplatser på sjukhuset, säger rektor Örjan Andersson. Men hela regionen drar nytta av samarbetet, inte bara högskolorna och studerandena, utan också åbolänningarna.

Målet är att också möjliggöra arbete över organisationsgränserna mellan aktörerna på Hälsocampus Åbo. Den gemensamma campusimagen ska utnyttjas bland annat vid rekrytering.

Hälsocampus Åbo är öppet också för andra intresserade. Bland annat nämndes Vasa och Satakunta sjukvårdsdistrikt, Åbo stad, Turku Science Park liksom Ålands Ålands hälso- och sjukvård, som kunde dra nytta av samarbetet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland