Hoppa till huvudinnehåll

Högläsning nästan som terapi

Pentti Vähätalo läser högt för vuxna på biblioteket i Kimito.
Under hösten har Pentti Vähätalo läst högt på finska för vuxna på biblioteket i Kimito. Efter årsskiftet fortsätter projektet med högläsning också på svenska. Pentti Vähätalo läser högt för vuxna på biblioteket i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell kimito bibliotek

Biblioteken på Kimitoön inför högläsning för vuxna.

Initiativet är en del av ett större projekt som heter En läsande kommun och målet är att öka läsningen i alla åldrar i kommunen.

Under hösten har tre högläsningstillfällen på finska ordnats i biblioteket i Kimito. Efter årsskiftet är det meningen att högläsning också ska ordnas på svenska.

- Högläsning är viktigt för alla oberoende av i vilken ålder man är. Vi försöker skapa ett tillfälle som nästan är lite som terapi. Högläsning ger samhörighetskänsla, förklarar bibliotekarie Gunilla Ritkaew.

Enligt Ritkaew finns det mycket lite forskning i högläsning för vuxna men erfarenheter från äldreomsorgen där högläsning är vanligt, visar att inte bara barn utan också fullvuxna njuter av att lyssna på när någon annan läser.

- Högläsning innebär samvaro, samtal, stimulans och lugn.

Anne Borg lyssnar på Pentti Vähätalo då han läser i Kimito biblioteket.
Anne Borg njuter av att lyssna då Pentti Vähätalo läser. Anne Borg lyssnar på Pentti Vähätalo då han läser i Kimito biblioteket. Bild: Yle/Monica Forssell anne borg

I ett hörn i biblioteket sitter Pentti Vähätalo, pensionerad rektor för Mjösunds skola, och läser högt ur Mika Waltaris bok Kiinalainen kissa. Åhörarna är inte många, men ser desto mer hänförda ut.

Vähätalo lever sig in i berättelsen och åhörarnas blickar försvinner i fjärran.

- Det är härligt, säger Anne Borg. Det är annorlunda än att läsa själv. Man njuter då andra är med och efteråt kan man diskutera det man hört.

Vid Kimitoöns bibliotek tänker man sig att det i fortsättningen kunde ordnas högläsningsstunder till exempel en gång i månaden och på båda språken.

- Man behöver ju inte läsa en hel bok, säger bibliotekarie Gunilla Ritkaew och tillägger att man också kan ha olika teman om man vill.

Pentti Vähätalo som under hösten läst högt på finska i biblioteket i Kimito råkade anmäla sig som frivillig läsare utan att biblioteket egentligen gått ut med information om projektet ännu.

Nu hoppas biblioteket på fler frivilliga läsare och ber att den som är intresserad av högläsning tar kontakt.

Till själva högläsningstillfällena krävs ingen anmälan.

Nästa högläsningstillfälle är på fredag den 18.12 kl 9.30 då Pentti Vähätalo igen högt på finska i biblioteket i Kimito.

Läs också