Hoppa till huvudinnehåll

Jultraditioner i olika länder

Jul firas på många håll i världen och trots att festen i grunden är den samma, ser traditionerna lite olika ut i olika länder.

Tyskland: Ursprunget till många av våra traditioner

De tyska jultraditionerna varierar beroende på området. Olika familjer kan ha olika jul- och mattraditioner.

I stället för skinka äter en del familjer gås eller karp på julen. Andra äter korv och potatissallad och en del fondue eller raclette. Julfirandet påminner mycket om det finländska - man äter gott, delar ut klappar på julafton och träffar vänner och släkt. Kanske går man i kyrkan.

På områden som ursprungligen varit katolska börjar man fira jul redan den 11 november, då man firar Martinstag efter helgonet Martin av Tours. Den 6 december firas Nicolaustag efter Sankt Nikolaus, den tyska julgubben.

Vår julgubbe heter Weihnachtsmann i Tyskland. Vilken hans roll är är lite oklart. I många hem delas julklapparna på julafton ut av Jesusbarnet.

Många av de finländska jultraditionerna kommer från Tyskland: adventsljusstaken med sina fyra ljus, julkalendern och julgranen, som i Tyskland antingen heter Weihnachtsbaum, Christbaum eller Tannenbaum.

Sedan medeltiden har de stämningsfulla julmarknaderna varit en viktig del av julen i Tyskland. I de utsmyckade stånden kan man hitta konstverk, juldekorationer och tyska delikatesser.

Julmarknad i Tyskland
Julmarknad i Tyskland julmarknad,tyskland
Karusell på julmarknad i Tyskland.
Karusell på julmarknad i Tyskland. julmarknad,karusell

Ryssland: Julgubben heter Fader Frost

I Ryssland firas inte jul den 24 december, utan den ortodoxa julen infaller den 7 januari. Den ryska julen är uttryckligen en religiös högtid och innehåller en 40 dagar lång fasta utan kött, mjölk och ägg.

Under den ateistiska sovjettiden förbjöds julen och därför blev nyåret den största högtiden. Då pyntar ryssarna julgranen och då äter man festmåltider och delar ut gåvor.

Startskottet för nyåret heter jolka och då kommer den ryska julgubben Fader Frost med sitt barnbarn Snöflickan. Jolka ordnas på daghem, skolor, teatrar och allmänna platser. Fader Frost underhåller barnen med lekar och till slut får alla barnen en present, som ofta är choklad.

Det ryska nyåret firas inte bara med familjen, liksom vår jul, utan med släkt och vänner. Man brukar säga "så som du firar det nya året, så blir hela året". Det gäller med andra ord att ha roligt.

Jultomten kan komma hem till folk antingen på nyåret eller julen, beroende på hur familjen bestämmer. På julbordet dukas det fram bland annat mycket fisk, rödbetssoppa, bröd, bönor, potatis och kutja, som är en gröt på bär, russin, honung, vallmofrön och vete.

Fader Frost och Snöflickan i vitrysk tappning
Fader Frost och Snöflickan i vitrysk tappning Bild: YLE/Public domain fader frost,jul,julianska kalendern,ortodox jul,rysk jul,snöflickan
fader frost och snöflickan
fader frost och snöflickan Bild: EPA/IGOR KOVALENKO fader frost,snöflickan

Spanien: De tre vise männen kommer med gåvor

I klippet får vi se hur man firar julen i Spanien, närmare bestämt i Barcelona. Vi får veta om ritualer och traditioner, mat och dryck.

Feliz Navidad! Bon Nadal! Eller: Eguberri on! Så önskar man god jul i Spanien på spanska, katalanska och baskiska.

I Spanien finns olika julkulturer men också sådant som alla har gemensamt: maten, krubban och de tre vise männen. De tre vise männen eller Los Reyes Magos kommer med gåvor till barnen. Julkrubbor placeras ut på olika platser. Kring krubban står de olika figurerna: Josef, Maria, herdar, änglar och såklart Jesusbarnet.

På juldagen äter många kalkon, fisk eller skaldjur. Efterrätten består av mandelbakelser, turrones, och mousserande vin eller champagne.

På julafton går man till julnattsmässan, la Miso de Gallo eller tuppens mässa. Namnet kommer från att tuppen gal när den nya dagen börjar, och vid jul meddelar den att Jesus är född.

Tre vise män i på stranden San Sebastianin Concha i Spanien.
Tre vise män i på stranden San Sebastianin Concha i Spanien. Bild: EPA/JUAN HERRERO de tre vise männen,jul,spanskt julfirande
Julmarknad i Madrid.
Julmarknad i Madrid. Bild: EPA/JUAN M. ESPINOSA julmarknad

Sverige: Ingen jul utan Kalle Anka

Den svenska julen är som den finländska, med några små undantag.

Den 13 december firas Sankta Lucia och man bakar lussekatter. I Sverige dricker man glögg och går på julmarknader. Den svenska jultomten bor i Tomteland nära Mora i Dalarna.

Lussekatter
Lussekatter Bild: Jaana Sormunen/YLE jul,lussekatter
Glögg på Skansen
Glögg på Skansen Bild: Jaana Sormunen/Yle glögg,skansen

Liksom i Finland börjar man i Sverige fira jul på allvar den 24 december. I de flesta svenska hem samlas man på julaftonen och ser på Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Det är en tradition sedan 1960-talet.

Julklapparna läggs under granen och förses traditionellt med rim. Jultomten kommer och delar ut klapparna, och går sedan när han fått smaka på julgröten. Många besöker julkyrkan eller julottan.

Till julbordets delikatesser hör bland annat sill, gravlax, rom och räkor, skagenröra, köttbullar, korv, Janssons frestelse och rödkål. Man dricker julmust och olika snapsar.

Frankrike: Julstubbe till efterrätt

Jultidens första höjdpunkt i Frankrike är Sankt Nikolaus dag i början av december. Han har med sig klappar till barnen på "barnens natt" den 6 december. Efter Sankt Nikolaus kommer le Père Fouettard, som är ute efter barn som inte har varit så snälla.

Jultomten kommer sedan natten mellan julafton och juldagen. Då får barnen också klappar. Det kan också vara Jesusbarnet som har med sig gåvor till barnen. Fransmännen bygger krubbor i sina hem, på daghem, i skolor, i kyrkor och på allmänna platser.

Maten är viktig i Frankrike och det gäller inte minst på julen. Maten varierar på olika områden. Till förrätt äter man gåslever, rökt lax eller ostron. Till huvudrätt äter man kalkon, tupp, anka eller gås och till sist sallad och ost.

Julstubben eller la bûche de Noël är den klassiska franska julefterrätten. Den ser ut som en stubbe eller vedklabb som man eldar med. Bakverket härstammar från att man förr i världen eldade med en stor vedklabb på jul och nyår, och efteråt samlade man upp askan och sparade den i ett år, för att skydda sitt hem och försäkra sig om en bra skörd.

Jul i Paris
Jul i Paris Bild: EPA/GUIDO MONTANI jul,paris
la bûche de Noël
la bûche de Noël Bild: CC0 1.0 Universal julefterrätt,julstubbe,la bûche de noël

Belgien: Barnen väntar på Sinterklaas

De belgiska barnen väntar ivrigt på Sinterklaas eller Sankt Nikolaus som kommer med gåvor den 6 december. Barnen ställer sina skor runt eldstaden, om en sådan finns i hemmet, och Sinterklaas fyller dem med gåvor under natten. Man lämnar mat till Sinterklaas och en morot till hans häst.

Julaftonen är däremot mer av en religiös högtid i Belgien. Man äter en speciell måltid bestående av fiskrätter och fylld kalkon. Många har julgran hemma och på julafton ställer man små klappar under den.

Storbritannien: Julpantomim och smällkarameller

Juldagen eller Christmas Day är julens höjdpunkt i Storbritannien. Typiskt är att man går på en julmarknad eller en julcider till en pub på julafton. På juldagen äter man en rejäl kalkonmåltid med tillhörande potatis, grönsaker, korvar och sås. Julpuddingen, som är en efterrätt, är också en viktig del av det engelska julbordet.

Till julmåltiden hör att man öppnar smällkarameller, som kan innehålla små gåvor, godis eller en julgåta. En speciell tradition är också julpantomimen, där kvinnor spelar män och vars tvetydiga skämt lockar till skratt.

Jultomten, eller Father Christmas som han heter i Storbritannien, kommer med klapparna natten till juldagen.

Den bild vi har av engelskt julfirande bygger till stor del på Charles Dickens klassiska historia "A Christmas Carol", som sprider budskapet om julen som glädjens och givmildhetens högtid.

Jul i england
Jul i england Bild: Chris Walts carollers,sångare
I England öppnas julklapparna på morgonen på juldagen.
I England öppnas julklapparna på morgonen på juldagen. Bild: Dan Hatton england,jul,julklappar

USA: Mångkulturellt och kommersiellt

Nittio procent av amerikanerna firar jul, trots att det amerikanska samhället är allt mer mångkulturellt.

Julfirandet i USA påminner om julen i Finland. Julklapparna delas emellertid ut först på juldagsmorgonen, den 25 december. Julmaten i USA skiljer sig också från den vi är vana vid i Finland. I stället för julskinka äter man kalkon. Knappt någon har hört om pepparkakor – efterätten består snarare av pumpapaj eller julpudding.

Bröderna Sydney och Elijah Lewis-Levin hör till undantagen. De är judar och firar i stället chanukka, som oftast infaller ett par veckor före jul. Chanukka pågår i åtta dagar och Sydney och Elijah får en gåva varje kväll.

Fakta om julen i USA

Amerikanerna skickar årligen över en miljard julkort.

År 1659-1681 var det förjudet att fira jul i Boston. Efter den amerikanska revolutionen under andra hälften av 1700-talet tappade julen sin betydelse och julen blev inte en officiell helg förrän år 1870.

Irving Berlins ”White Christmas” är den mest sålda låten genom tiderna.

Chanukka är inte en judisk version av julen, även om judiska barn oftast får gåvor under chanukka.

Amerikanerna gör en sjättedel av sina årliga uppköp strax före jul. Men det gäller att se upp då man är och handlar. Enligt statistiken är det sannolikt att man blir armbågad tre gånger då man julshoppar.

Grundskola, åk 3-6

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

Läs också

Vetamix

 • Folkmassa i Åbo på första maj

  Valborg är vårens och arbetets fest

  En glad karnevalhelg med munkar och mjöd.

  Valborg är för de flesta en glad karnevalhelg då man spexar till det med roliga utstyrslar och serpentin. Man firar det finländska arbetets dag och vårens ankomst med mjöd, struvor och ballonger.

 • Karta över Svenskfinland är Stafetten 100 löpes.

  Följ med Finland 100-stafetten

  Stafettkarnevalen föregås av en stafett genom hela Finland.

  Inte sedan de Olympiska spelen 1952 har en stafettpinne förts fram genom hela Finland. Nu har vi chansen att tillsammans återuppleva denna bedrift. Över 100 skolor deltar i denna stafett. Stafettpinnen kommer föras genom landet av över 2 000 elever.

 • Full fart framåt i gatustafetten

  Tio enkla träningstips inför Stafettkarnevalen

  Lär dig mer om bland annat uppvärmning, mat och utrustning.

  Följ med Jessicas tio enkla träningstips inför Stafettkarnevalen. Allt från att man har rätt utrustning till att man värmer upp på rätt sätt. Du lär dig också växla smidigt och med rätt taktik. Sedan är det bara att springa allt vad du orkar!

 • Närbild av stackmyra

  I myrstacken har alla en uppgift

  Myran gillar honungsdagg som faktiskt är bladlusbajs.

  Myran är en insekt som har sex ben och är ungefär 1 cm lång. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg.

 • En citronfjäril på en tussilago

  Citronfjärilen är en turfjäril

  Citronfjärilen är inte alltid citrongul.

  Förr i tiden ansåg man att det året skulle bli lyckosamt om den första fjärilen man såg om våren var en citronfjäril. Citronfjärilen Gonepteryx rhamni är en av våra vanligaste dagfjärilar.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

 • Två tranor

  Tranan dansar in våren

  Tranplogar är ett säkert vårtecken.

  Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro. Många andra fåglar flyger också i plogformation, men tranplogarna är lätta att känna igen. Tranan är en stor fågel som flyger med både halsen och de långa benen utsträckta och slår lugnt med vingarna.

 • Stare vid sitt bo

  Staren är en skicklig härmare

  Är det en mobiltelefon, ett tåg eller en stare?

  Staren hör till våra tidigaste vårfåglar. Den övervintrar främst i Västeuropa. Redan i mars kan man se starar på snöfria områden, där de delar på födan med sånglärkor och tofsvipor.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning om Instagram.

  Digiträning 19: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Huvudbild för Digiträning 20 om webbläsare

  Digiträning 20: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Solsystemet

  Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Dvärgplaneten Plutå med månen Charon.

  Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  Det finns gott om kandidater där ute i mörkret.

  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.

 • En vit duva

  Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Galaxgruppen Abell 1689

  Välkommen till Kraftens mörka sida

  Sjuttio procent av universum består av den, "The dark side".

  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Viveca Hansson är scout och ivrig miljövän.

  “Återvinning är viktigt för att få en hållbarare miljö”

  Högstadieelev: vad är återvinning?

  Slänger du dina gamla kläder i skräpkorgen? Återvinning är viktigt för en hållbarare miljö, säger Esboscouten Viveca Hansson. Bland högstadieeleverna i Storängens skola i Esbo är det många som ger tummen upp för återvinning medan andra inte ens hört ordet.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Uno Cygnaeus och en grupp skolelever.

  Finländska pedagoger som reformerade skolan

  Hur fick vi finländare lika möjlighet till utbildning?

  Uno Cygnaeus, Viktor von Wright och Mikael Soininen var tre betydelsefulla och inspirerande pedgoger under 1800-talet och 1900-talets början. De verkade alla för jämlikhet i samhället och för bättre utbildning.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Nyligen publicerat - Vetamix