Hoppa till huvudinnehåll

Jultraditioner i olika länder

Jul firas på många håll i världen och trots att festen i grunden är den samma, ser traditionerna lite olika ut i olika länder.

Tyskland: Ursprunget till många av våra traditioner

De tyska jultraditionerna varierar beroende på området. Olika familjer kan ha olika jul- och mattraditioner.

I stället för skinka äter en del familjer gås eller karp på julen. Andra äter korv och potatissallad och en del fondue eller raclette. Julfirandet påminner mycket om det finländska - man äter gott, delar ut klappar på julafton och träffar vänner och släkt. Kanske går man i kyrkan.

På områden som ursprungligen varit katolska börjar man fira jul redan den 11 november, då man firar Martinstag efter helgonet Martin av Tours. Den 6 december firas Nicolaustag efter Sankt Nikolaus, den tyska julgubben.

Vår julgubbe heter Weihnachtsmann i Tyskland. Vilken hans roll är är lite oklart. I många hem delas julklapparna på julafton ut av Jesusbarnet.

Många av de finländska jultraditionerna kommer från Tyskland: adventsljusstaken med sina fyra ljus, julkalendern och julgranen, som i Tyskland antingen heter Weihnachtsbaum, Christbaum eller Tannenbaum.

Sedan medeltiden har de stämningsfulla julmarknaderna varit en viktig del av julen i Tyskland. I de utsmyckade stånden kan man hitta konstverk, juldekorationer och tyska delikatesser.

Julmarknad i Tyskland julmarknad,tyskland
Karusell på julmarknad i Tyskland. julmarknad,karusell

Ryssland: Julgubben heter Fader Frost

I Ryssland firas inte jul den 24 december, utan den ortodoxa julen infaller den 7 januari. Den ryska julen är uttryckligen en religiös högtid och innehåller en 40 dagar lång fasta utan kött, mjölk och ägg.

Under den ateistiska sovjettiden förbjöds julen och därför blev nyåret den största högtiden. Då pyntar ryssarna julgranen och då äter man festmåltider och delar ut gåvor.

Startskottet för nyåret heter jolka och då kommer den ryska julgubben Fader Frost med sitt barnbarn Snöflickan. Jolka ordnas på daghem, skolor, teatrar och allmänna platser. Fader Frost underhåller barnen med lekar och till slut får alla barnen en present, som ofta är choklad.

Det ryska nyåret firas inte bara med familjen, liksom vår jul, utan med släkt och vänner. Man brukar säga "så som du firar det nya året, så blir hela året". Det gäller med andra ord att ha roligt.

Jultomten kan komma hem till folk antingen på nyåret eller julen, beroende på hur familjen bestämmer. På julbordet dukas det fram bland annat mycket fisk, rödbetssoppa, bröd, bönor, potatis och kutja, som är en gröt på bär, russin, honung, vallmofrön och vete.

Fader Frost och Snöflickan i vitrysk tappning Bild: YLE/Public domain fader frost,jul,julianska kalendern,ortodox jul,rysk jul,snöflickan
fader frost och snöflickan Bild: EPA/IGOR KOVALENKO fader frost,snöflickan

Spanien: De tre vise männen kommer med gåvor

I klippet får vi se hur man firar julen i Spanien, närmare bestämt i Barcelona. Vi får veta om ritualer och traditioner, mat och dryck.

Feliz Navidad! Bon Nadal! Eller: Eguberri on! Så önskar man god jul i Spanien på spanska, katalanska och baskiska.

I Spanien finns olika julkulturer men också sådant som alla har gemensamt: maten, krubban och de tre vise männen. De tre vise männen eller Los Reyes Magos kommer med gåvor till barnen. Julkrubbor placeras ut på olika platser. Kring krubban står de olika figurerna: Josef, Maria, herdar, änglar och såklart Jesusbarnet.

På juldagen äter många kalkon, fisk eller skaldjur. Efterrätten består av mandelbakelser, turrones, och mousserande vin eller champagne.

På julafton går man till julnattsmässan, la Miso de Gallo eller tuppens mässa. Namnet kommer från att tuppen gal när den nya dagen börjar, och vid jul meddelar den att Jesus är född.

Tre vise män i på stranden San Sebastianin Concha i Spanien. Bild: EPA/JUAN HERRERO de tre vise männen,jul,spanskt julfirande
Julmarknad i Madrid. Bild: EPA/JUAN M. ESPINOSA julmarknad

Sverige: Ingen jul utan Kalle Anka

Den svenska julen är som den finländska, med några små undantag.

Den 13 december firas Sankta Lucia och man bakar lussekatter. I Sverige dricker man glögg och går på julmarknader. Den svenska jultomten bor i Tomteland nära Mora i Dalarna.

Lussekatter Bild: Jaana Sormunen/YLE jul,lussekatter
Glögg på Skansen Bild: Jaana Sormunen/Yle glögg,skansen

Liksom i Finland börjar man i Sverige fira jul på allvar den 24 december. I de flesta svenska hem samlas man på julaftonen och ser på Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Det är en tradition sedan 1960-talet.

Julklapparna läggs under granen och förses traditionellt med rim. Jultomten kommer och delar ut klapparna, och går sedan när han fått smaka på julgröten. Många besöker julkyrkan eller julottan.

Till julbordets delikatesser hör bland annat sill, gravlax, rom och räkor, skagenröra, köttbullar, korv, Janssons frestelse och rödkål. Man dricker julmust och olika snapsar.

Frankrike: Julstubbe till efterrätt

Jultidens första höjdpunkt i Frankrike är Sankt Nikolaus dag i början av december. Han har med sig klappar till barnen på "barnens natt" den 6 december. Efter Sankt Nikolaus kommer le Père Fouettard, som är ute efter barn som inte har varit så snälla.

Jultomten kommer sedan natten mellan julafton och juldagen. Då får barnen också klappar. Det kan också vara Jesusbarnet som har med sig gåvor till barnen. Fransmännen bygger krubbor i sina hem, på daghem, i skolor, i kyrkor och på allmänna platser.

Maten är viktig i Frankrike och det gäller inte minst på julen. Maten varierar på olika områden. Till förrätt äter man gåslever, rökt lax eller ostron. Till huvudrätt äter man kalkon, tupp, anka eller gås och till sist sallad och ost.

Julstubben eller la bûche de Noël är den klassiska franska julefterrätten. Den ser ut som en stubbe eller vedklabb som man eldar med. Bakverket härstammar från att man förr i världen eldade med en stor vedklabb på jul och nyår, och efteråt samlade man upp askan och sparade den i ett år, för att skydda sitt hem och försäkra sig om en bra skörd.

Jul i Paris Bild: EPA/GUIDO MONTANI jul,paris
la bûche de Noël Bild: CC0 1.0 Universal julefterrätt,julstubbe,la bûche de noël

Belgien: Barnen väntar på Sinterklaas

De belgiska barnen väntar ivrigt på Sinterklaas eller Sankt Nikolaus som kommer med gåvor den 6 december. Barnen ställer sina skor runt eldstaden, om en sådan finns i hemmet, och Sinterklaas fyller dem med gåvor under natten. Man lämnar mat till Sinterklaas och en morot till hans häst.

Julaftonen är däremot mer av en religiös högtid i Belgien. Man äter en speciell måltid bestående av fiskrätter och fylld kalkon. Många har julgran hemma och på julafton ställer man små klappar under den.

Storbritannien: Julpantomim och smällkarameller

Juldagen eller Christmas Day är julens höjdpunkt i Storbritannien. Typiskt är att man går på en julmarknad eller en julcider till en pub på julafton. På juldagen äter man en rejäl kalkonmåltid med tillhörande potatis, grönsaker, korvar och sås. Julpuddingen, som är en efterrätt, är också en viktig del av det engelska julbordet.

Till julmåltiden hör att man öppnar smällkarameller, som kan innehålla små gåvor, godis eller en julgåta. En speciell tradition är också julpantomimen, där kvinnor spelar män och vars tvetydiga skämt lockar till skratt.

Jultomten, eller Father Christmas som han heter i Storbritannien, kommer med klapparna natten till juldagen.

Den bild vi har av engelskt julfirande bygger till stor del på Charles Dickens klassiska historia "A Christmas Carol", som sprider budskapet om julen som glädjens och givmildhetens högtid.

Jul i england Bild: Chris Walts carollers,sångare
I England öppnas julklapparna på morgonen på juldagen. Bild: Dan Hatton england,jul,julklappar

USA: Mångkulturellt och kommersiellt

Nittio procent av amerikanerna firar jul, trots att det amerikanska samhället är allt mer mångkulturellt.

Julfirandet i USA påminner om julen i Finland. Julklapparna delas emellertid ut först på juldagsmorgonen, den 25 december. Julmaten i USA skiljer sig också från den vi är vana vid i Finland. I stället för julskinka äter man kalkon. Knappt någon har hört om pepparkakor – efterätten består snarare av pumpapaj eller julpudding.

Bröderna Sydney och Elijah Lewis-Levin hör till undantagen. De är judar och firar i stället chanukka, som oftast infaller ett par veckor före jul. Chanukka pågår i åtta dagar och Sydney och Elijah får en gåva varje kväll.

Fakta om julen i USA

Amerikanerna skickar årligen över en miljard julkort.

År 1659-1681 var det förjudet att fira jul i Boston. Efter den amerikanska revolutionen under andra hälften av 1700-talet tappade julen sin betydelse och julen blev inte en officiell helg förrän år 1870.

Irving Berlins ”White Christmas” är den mest sålda låten genom tiderna.

Chanukka är inte en judisk version av julen, även om judiska barn oftast får gåvor under chanukka.

Amerikanerna gör en sjättedel av sina årliga uppköp strax före jul. Men det gäller att se upp då man är och handlar. Enligt statistiken är det sannolikt att man blir armbågad tre gånger då man julshoppar.

Grundskola, åk 3-6

 • Barnskyddet i Raseborg sköts delvis av privata företag

  Det finns allt flere privata aktörer inom barnskyddet.

  Barnskyddet har i dag mycket starka band till privata aktörer, säger Kommunförbundets expert på barnskyddsfrågor. Privata aktörer inom barnskyddet känns som en främmande tanke för många.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter. Såhär gick det till när hon träffade författaren i Stockholm.

 • Ännu en judisk begravningsplats vandaliserad i USA

  Över 500 gravstenar har fällts omkull i Philadelphia.

  Över 500 gravstenar fälldes omkull eller slogs sönder på en judisk begravningsplats i Philadelphia natten till söndag. Judiska grupper menar att valet av Donald Trump till president kan ha uppmuntrat högerextrema grupper.

 • Skidkungen Sergej Turstiugov

  Många olyckliga längdåkare i Lahtis, skriver Mikael Oivo.

  Ryssen må vara i praktform, men han har också turen med sig. Sergej Ustiugov har vunnit två VM-guld i Lahtis efter klåperier av de tuffaste konkurrenterna, skriver Mikael Oivo i sin VM-kolumn.

Läs också

 • ”Avhandlingen om skarven är allvarlig – myndigheterna måste agera”

  Fiskare, NTM-centralen överens: Hållbara lösningar behövs.

  Doktorsavhandlingen från Sveriges lantbruksuniversitet, som påvisar att skarven påverkar fiskpopulationer, fick ett varmt mottagande bland fiskarna i Åboland. Samtidigt konstaterar NTM-centralen att den etiska problematiken återstår.

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Utan el och vatten i fem år

  Mathias och Tova trivs i sin stuga i Jämtland.

  Mathias Smulter från Vasa fann kärleken på en folkhögskola i Sverige. Sedan fem år bor han nu tillsammans med Tova Christoffersson i hennes hemby i Jämtland.

Vetamix

 • Skidteknik för nybörjare

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

  Hur fungerar Google egentligen?

  Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Enligt Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

 • Minna Canth kämpade för jämställdhet

  Om författarens liv, karriär och verk.

  Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Introduktion till programmering

  Programmering för elever i årskurs 1-6

  I den här filmen presenteras tankar om hur man kan introducera dataprogrammering i de lägsta årskurserna med praktiska metoder. I och med LP 2016 ska dataprogrammering tas in som en del av matematikundervisningen. Filmen ska samtidigt inspirera till utomhusmatematik Varför programmering? Diskutera i klasserna varför man ska lära sig att programmera i skolan? Det handlar bl.a.

 • Övningar i logiskt tänkande

  Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

  Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Kaj Kunnas: Det är ett val att vara positiv

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur?

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur? Bland annat det här frågade Nyhetsskolans reportrar årets mest positiva finländare Kaj Kunnas. Läs också Kunnas tips på hur du kan välja att vara positiv.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Kroppen tar stryk av sprit

  Alkohol påverkar en växande kropp på många dåliga sätt.

  Det är inte bra att dricka mycket alkohol det vet de flesta. Men varför det är farligare att dricka som ung är kanske inte lika känt. Här är några av de största farorna med att dricka alkohol i tonåren.

 • Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix