Hoppa till huvudinnehåll

Juncker: Sverige ska vara del av omfördelningen av flyktingar

En grupp migranter stiger av Öresundståget vid Hyllie station i Malmö den 12 november 2012
En grupp migranter stiger av Öresundståget vid Hyllie station i Malmö den 12 november 2012 Bild: EPA/STIG-AKE JONSSON tåg öresund

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att han är positiv till att även Sverige kan delta i EU:s omfördelning av flyktingar.

- Jag ställer mig positiv till begäran från den svenska regeringen, som är en mycket viktig fråga för Sverige. Det finns inga problem mellan Sverige och kommissionen och heller inte något problem mellan kommissionen och Europeiska rådet, sade Juncker i samband med EU-ledarnas toppmöte i Bryssel i fredags.

Det skulle innebära att Sverige kan skicka vidare asylsökande till andra EU-länder. EU:s omfördelningssystem har hittills bara gällt Italien och Grekland.

EU-kommissionen lovar besked om den svenska omfördelningen av flyktingar i början av nästa år.

Sverige statsminister Stefan Löfven säger till SVT att Junckers besked är en positiv signal.

Sipilä: Inte aktuellt för Finland att ta emot flyktingar från Sverige

Enligt statsminister Juha Sipilä (C) är det alltför tidigt att börja spekulera om Finland kunde ta emot de flyktingar som eventuellt ska omfördelas från Sverige.

- Det är något man inte kan bedöma i det här skedet.

Sipilä säger att den omfördelningsmekansim EU-länderna efter omröstning godkände i september först måste börja fungera.

- Dessutom har situationen förändrats mycket sedan beslutet togs i september, bland annat i både Sverige och Finland har flyktingtrycket ökat avsevärt.

Det var i september EU:s inrikesministrar beslutade att 160 000 asylsökande från Grekland och Italien ska omfördelas mellan EU-länderna. Beslutet är bindande för alla medlemsländer. Hittills har endast 208 personer verkligen omlokaliserats.

- Omfördelningen har misslyckats, den har inte fungerat som det är tänkt och fungerar inte heller idag. Men ännu ska vi inte begrava omfördelningmekanismen sade Sipilä i Bryssel i fredags.

Finland är det EU-land som hittills tagit emot flest, 87 personer. Finland har haft beredskap att ta emot fler men problemet är att det inte finns asylsökande att fördela.

Flyktingströmmarna till Italien har avstannat medan Grekland inte har fått ordning på registreringen av de asylsökande som tar sig in i EU via Grekland.

EU har i flera månader pressat Grekland för att få igång mottagningscentralerna, eller de så kallade hotspots men arbetet har gått väldigt trögt.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras lovade ändå på EU-ledarnas toppmöte i torsdags att få ordning på situationen.

Totalt är det tänkt att Finland ska ta emot omkring 3000 personer inom ramen för EU:s omfördelningsmekanism.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes