Hoppa till huvudinnehåll

Lykta med decoupage

En trevlig och billig juldekoration som du lätt matchar ihop med din juldukning. Använd samma pappersservetter som till dukningen och gör dina egna lyktor med dem. Det tar inte många minuter alls att göra ett litet gäng för några euro. Varför inte passa på och ge bort några också som julgåvor!

Lykta
Lykta Bild: Yle/Lee Esselström strömsö

Du behöver;
  • glasburkar från glasåtervinningen,
  • pappersservetter
  • lim
  • en bit röd textil som dekorationsband
  • grovt salt
  • ljus

Så här gör du:

  1. Rengör burken. Etiketter som sitter fast med besvärligt klister kan tas bort med lite matolja och sedan diskmedel.
  2. Klipp ut figuren ur servetten genom alla lager papper.
  3. Servetten består ofta av 3-4 lager papper. Dra försiktigt bort översta lagret med trycket på.
  4. Pensla ett lager lim på burken.
  5. Placera försiktigt figuren på limmet på önskad plats och tryck försiktigt fast den med torr pensel.
  6. Pensla sedan ett lager lim till ovanpå servetten och låt torka.
  7. Häll lite grovt salt i botten på burken så får man en känsla av snö och så står ljuset stadigare.
  8. Klipp till ett band av t. ex. en gammal röd t-tröja/duk eller annan textil som inte längre används och knyt runt öppningen.
Lyktor
Lyktor Bild: Yle/Lee Esselström strömsö

Obs! Lämna aldrig ljuslyktorna obevakade!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö