Hoppa till huvudinnehåll

Succélåtarna i Guldklassen

Dansbanan
San Marino & Linda fick en plats i Guldklassen igen Dansbanan Bild: San Marino & Linda dansbanan: med san marino & linda

Maxmobandet San Marino & Linda är nyaste medlemmarna i Danslistans Guldklass. Bandet fick ett helt år på listan med låten Du tog plats i mitt liv och lämpligt inför jul intog de en plats i hedersklubben. San Marino & Linda gör sällskap med 18 andra band och artister som lyckats hålla sig kvar på Vegas hitlistor i maxantalet 40 veckor.

Faktum är att San Marino & Linda tar sin andra plats i Guldklassen. Första gången var sommaren 2012 då de låg på dåvarande Vegalistan i ett helt år med låten Ord som försvann.

Andra som lyckats med att ta en guldklassplats fler än en gång är Fernandoz och Tommys. Tommys låt En duva med bruten vinge, skriven av Thomas Enroth och Lasse Berghagen, gick in i Guldklassen i januari 2014. Andra gången gillt blev det i september 2015 med succélåten Att ännu älska dig.

Till en fader

Regeln om maxantalet veckor togs i bruk sommaren 2011. Beslutet blev 40 veckor, vilket motsvarar ett år då vi räknar in sommar- och vinterpaus för Vegas hitlistor.

En orsak var lyssnare som hörde av sig och sa att de helt enkelt tröttnar på att höra samma låtar alltför länge.

En annan orsak var Heléne Nybergs monsterhit Till en fader. Vid det laget hade hon legat inne på Vegalistan i två och ett halvt år! Fansen ville aldrig släppa taget om låten som hade skrivits av Thomas Enroth och Lasse Berghagen.

Till en fader är fortfarande en kär låt både för Heléne och hennes publik, men många, inklusive Heléne själv, drog nog en lättnadens suck när den åkte ur listan och in i Guldklassen istället.


Favoriter på hemmaplan

Sommaren 2011, då regeln om max ett år skapades, gick tre artister in i Guldklassen retroaktivt. Fernandoz, Heléne och Christer Sjögren.

Efter det har mer än hälften av succélåtarna gjorts av finlandssvenska band och soloartister. Favoriterna på hemmaplan har en fördel av att fansen är nära och röstar varje vecka.

En av storfavoriterna är Tommys. Också de med två platser i Guldklassen vid dethär laget. Första gången med låten En duva med bruten vinge, också den skriven av Thomas Enroth och Lasse Berghagen.


Cecilia och Afzelius

En utstickare bland guldklassmedlemmarna är Cecilia Kyllinge från Dalarna i Sverige. Hennes tolkning av Björn Afzelius låt Till min kära gjorde stor succé på Danslistan under år 2014.

Det här är ingen traditionell danslåt, allra minst dansbandslåt, men också danspubliken gillade de latinamerikanska rytmerna. Cecilia Kyllinges föreställningar kring Afzelius sånger har också lockat en stor publik både i Sverige och Finland.


Guldklassen

Fernandoz - En helt ny dag - nov 2009
Heléne - Till en fader - juni 2011
Christer Sjögren - Ge oss år tillbaka - juni 2011
Johan Lindberg - Minns du den sommar - april 2012
BAO & Helen Sjöholm - Kära syster - maj 2012
San Marino & Linda - Ord som försvann - juni 2012
Blender - Minnen från lyckliga dar - sept 2012
Exodus - Genom natten - okt 2013
Magnus Uggla - Jag och min far - dec 2013
Tommys - En duva med bruten vinge - jan 2014
Högtryck - Min stund på jorden - maj 2014
Henrik Åberg - Hemma igen - sept 2014
Håkan Streng - Möte i gränden - okt 2014
Cecilia Kyllinge - Till min kära - dec 2014
Fernandoz - Efter alla dessa år - jan 2015
Carisma - Vänd inte om - jan 2015
Arvingarna - Finns det någon annan nu - mars 2015
Ole Ivars - Jag trodde änglarna fanns - juni 2015
Marlenes - Angelina - aug 2015
Tommys - Att ännu älska dig - sept 2015
San Marino & Linda - Du tog plats i mitt liv - dec 2015

Läs också