Hoppa till huvudinnehåll

Svårt uppnå julfrid?

Randiga stearinljus
Randiga stearinljus Bild: Svenska Yle / Strömsö randiga ljus

Går det att lugna ner sig och njuta av julfriden i en till synes allt hårdare värld?

Hösten har präglats av flyktingkrisen, nedskärningar och regeringens / fackets / näringslivets såserier i Finland. Ute i världen är ändå flyktingkrisen betydligt värre än det vi ser i Finland, och läget till exempel i Syrien och Turkiet är fruktansvärt.

I Paris slog IS cyniskt och hänsynslöst till, dessutom finns det miljoner som ständigt lever under IS eller som lider i det till synes ändlösa inbördeskriget.

På något sätt känns det som om den kalla verkligheten i världen har nått Finland under hösten 2015 via flyktingarna i Torneå. Det betyder också att debattklimatet spetsats till, att det är (nästan) acceptabelt för politiker att bejaka att planerade flyktingförläggningar brinner ner, att göra nazihälsning på ”fosterländska” demonstrationer, att göra allt för att dela in befolkningen i ”vi” och ”dem”.

Lägg sedan till att den ledande republikanske presidentkandidaten i frihetens vagga USA – ett land som är skapat utifrån immigration – kräver att muslimer får inreseförbud i landet. Och att väljarna stöder det.

Det ser alltså dystert ut. Eller så kan man tycka att allt är ungefär som förr, att mängden problem i världen är konstant, men att mediebevakningen kanske är annorlunda?

Nu är frågan om det går att skapa julfrid (och julfred) under dessa premisser. Påverkar de hårdnade attityderna och flyktingkrisen dig personligen?

I dagens Eftersnack ska vi diskutera frågan, men först behöver vi din input. Rösta i vår enkät och tyck till nedan, så spinner vi sedan vidare!

Radio Vega, fredag kl. 15.03. Repris fredag kl. 22.15.
Yle Fem, söndag kl. 15.15
Live stream med bild via länken ovan.
Podden/stream finns på Arenan

Får du julfrid i år?

Vet inte, men jag hoppas det
40.4% (19 röster)
Nej, det är svårare än tidigare
31.9% (15 röster)
Ja, världen är ungefär som förr
27.7% (13 röster)
Antal avgivna röster: 47

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle