Hoppa till huvudinnehåll

Våldtäktsdömd släpps i Indien

Demo mot våldtäkt i New Delhi.
Demo mot våldtäkt i New Delhi. Bild: EPA/STR demonstration mot våldtäkt,demonstration

Den yngsta av de sex män som dömdes för en globalt uppmärksammad gruppvåldtäkt i Indien 2012 kommer troligen att släppas fri trots omfattande protester mot beslutet.

Mannen, vars namn inte kan offentliggöras eftersom han var 17 år när han begick våldtäkten, släpps på söndag. Han har varit fängslad på en anstalt för unga brottslingar i tre år.

En domstol beslutade på fredagen att de inte kan förlänga mannens straff eftersom han redan avtjänat maxstraffet. Domen och längden på straffet har väckt debatt kring huruvida landet behandlar sina ungdomsbrottslingar alltför vänligt.

Mannens advokat har inte velat kommentera frisläppandet.

Gängvåldtäkten 2012 öppnade världens ögon för den enorma mängd våldtäkter som sker i Indien. Indisk polis rapporterar att de tar emot en våldtäktsanmälan var tjugonde minut.

Våldtog, misshandlade och dumpade

En 23-årig kvinna dog efter att den ovan nämnda mannen tillsammans med fem andra män lurade henne och hennes pojkvän ombord på en buss i Delhi, upprepade gånger våldtog henne och misshandlade dem båda med ett metallrör före de dumpade dem på en väg. Kvinnan dog på sjukhus två veckor senare.

Fyra av de medverkande männen dömdes till döden medan den femte hängde sig själv i fängelset. Dödsdomarna har ännu inte verkställts.

- Samhället kan inte tillåta att en farlig man går lös, har den döda kvinnans mamma sagt om frisläppandet, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Sedan våldtäkten och den därpå följande utredningen samt rättegången har Indien genomfört flera lagstiftningsreformer för att minska antalet våldtäkter. Bland annat har gränsen för när en person kan dömas som myndig sänkts från 18 till 16.

Mannens "duglighet i samhället" ska ännu bedömas före han släpps på söndag.