Hoppa till huvudinnehåll

Valjakkala en månad på rymmen

Trippelmördaren Juha Valjakkala
Trippelmördaren Juha Valjakkala Bild: Str / Lehtikuva valjakkala

Trippelmördaren Juha Valjakkala, eller Nikita Bergenström som han numera kallar sig, har redan varit på rymmen i en månads tid. Enligt tips som polisen har fått ska han ha observerats i Helsingfors centrum och i ett tåg i Riihimäki.

Valjakkala avlägsnade sig från fängelset i Jokela den 18 november för att gå på en helt lovlig kurs, men återvände inte till fängelset.

För några veckor sedan ska han ha setts i Helsingfors centrum i järnvägsstationens tunnel och i ett tåg i Riihimäki i början av veckan.

Enligt kiriminalkommissarie Markku Lylykangas ser det ut som att han fortfarande rör sig i Nyland.

Jag hoppas på tips i realtid så att vi kan få fast honom.

- Patrullerna håller ögonen öppna. Jag hoppas på tips i realtid av allmänheten så att vi kunde få fast honom, säger Lylykangas.

Rymningen torde vara Valjakkalas tionde och det är definitivt den som har varat längst. Det tidigare rekordet var åtta dagar.

Tips om Valjakkalas förehavanden kan ringas till det allmänna nödnumret 112 eller närmaste polisstation.

Valjakkala avtjänar ett ettårigt straff för stöld, misshandel och några fall av rattfylleri. Han blev känd för de tre morden som han begick i Åmsele i Sverige år 1988. Han dömdes till livstids fängelse men blev villkorligt frigiven år 2009. Han har tidigare använt namnet Nikita Foughantine, men har alltså nu igen ändrat namn till Nikita Bergenström.

Läs också