Hoppa till huvudinnehåll

Aporna får mjölmask och leksaker i julklapp

Högholmens djurpark rustar inför jul. Djuren ska få julklappar – det kan vara allt från leksaker till nötter eller mjölmaskar.

Inne i Amazonia, det tropiska huset på Högholmen, är volymen hög. Papegojorna har mycket att säga.

Inne i en glasbur klättrar små apor omkring, flera arter delar på buren. En saki-unge klättrar omkring i en stor videboll som hänger i taket och är fylld med något som ser ut som hö.

- Det är en leksak som trädgårdssidan har lagat av vide. Det är en jättestor korg och inne i korgen finns ett material som är tänkt för hundar som bor ute i hundkoja. Det är ett träfibermaterial som är jättemjukt, det har de satt in i den här videkorgen och sedan gömmer de godsaker där inne. När aporna har hittat alla godsaker kan de använda korgen som sovplats, säger djurskötare Carina Wilenius.

Högholmens djurpark ordnar en insamling inför julen. För pengarna köper djurskötarna julklappar som djuren får. Man får själv välja vilket djur julklappen köps åt.

Carina Wilenius och småaporna i Amazonia, december 2015
Djurskötare Carina Wilenius visar upp en videboll. Carina Wilenius och småaporna i Amazonia, december 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan högholmens djurpark

Julklapparna djuren får kan vara godsaker som nötter eller mjölmaskar. Djuren får också stimulerande leksaker. Djurparken köper hundleksaker eftersom de är hållbara, och trädgårdsavdelningen bygger en del av leksakerna som ges till djuren.

- Vi ger ofta paket åt djuren, olika papplådor. Inne i papplådorna kan man gömma till exempel hö, och i höet har man gömt någon godsak – så det blir många presenter i en present, säger Wilenius.

Apbarnet är 2,5 månader och heter Hanna, bild från 15.12.2015
Den vithövdade sakin är en sydamerikansk art. Saki-ungen heter Hanna och fyller tre månader på julafton. Apbarnet är 2,5 månader och heter Hanna, bild från 15.12.2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan vithövdad saki

Julinsamlingen gäller också sjukhuset för vilda djur. I år har sjukhuset haft över 900 patienter. Övergivna fågelungar och ekorrungar matas med engångssprutor som måste bytas ut ofta. Djurpatienterna ska i julklapp få god mat och engångssprutor som de kan matas med.