Hoppa till huvudinnehåll

Från glamourmodell till pilgrimsvandrare

Pezsi på vandring
Jessica tar en liten paus i vandrandet. Pezsi på vandring Bild: Privat jessica edström

Från att posera i bikini till vandrare med massiv packning på ryggen. Jakobstadsbördiga Jessica gick 2050 km genom tre länder på 72 dagar. Hon besegrade Santiago de Compostela.

Jessica "Pezsi" Edström är främst känd för sin provokativa blogg och sin karriär som glamourmodell. I lilla Jakobstad har alla en åsikt om henne. Efter 72 dagar och 2050 km till fots har Jessica nått sitt mål: Att fira jul med familjen i hemstaden. För första gången på nästan två månader sminkar hon sig och hoppar i bilen för att köra till Vasa och berätta om sitt äventyr för oss.

- Jag hade inte hört om pilgrimsvandringen innan. Sedan träffade jag en italiensk kille i Vietnam som berättade om att han gått Santiago de Compostela. Jag tyckte det lät häftigt. Jag har rest mycket under väldigt många år, jag vet hur det funkar och det här kändes som en utmaning, säger Jessica.

I jakten på att utmana sig själv stod det mellan att rycka in i militären eller att gå pilgrimsvandringen. Det senare drog det längre strået. Något som Jessica tror att var mer utmanande i slutändan.

Pezsis packning.
Pezsis packning. Bild: Privat jessica edström

Känner fortfarande av färden i kroppen

En vandring genom tre länder och över 2000 km sätter sina spår, inte minst på kroppen. Jessica känner fortfarande av sin prövning rent fysiskt.

- Jag har fått hälsporre och valpsjuka. Det fick jag för en månad sedan och det kommer att ta sin tid att läka. Jag borde kanske ha avbrutit min vandring i och med det. Jag tror att det kommer att ta en lång stund innan kroppen återhämtar sig, säger Jessica.

Den största prövningen var att inte ge upp. Jessica haltade fram och kunde inte stå på morgnarna för att hon hade så sjukt i fötterna.

- Jag grät och grät på morgnarna på grund av värken i fötterna. Men jag vägrade ge upp. Jag vägrade att ta en buss till nästa by. Jag var tvungen att använda en vandringspinne men tänkte bara på att gå framåt, berättar Jessica.

Pezsi på vandring
Pezsi på vandring Bild: Privat jessica edström

"Allt händer av en orsak"

Det var den berömda finska sisun som fick henne att fortsätta mot sitt mål. Ett mål där målet egentligen är själva resan. En resa som gett Jessica många insikter.

- Allting kändes rätt under resan. Att jag var på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Små mirakel hände längs med rutten. En dag ösregnade det och allt jag hade var genomvått. Medan jag tog skydd under en busshållplats kom en bil förbi. Det var en fransk man som erbjöd husrum för mig hos sin familj. De tog sedan hand om mig. Jag fick duscha och de gav mig mat, tak över huvudet och jag fick sova ordentligt en natt i en säng. Fram tills dess hade jag sovit utomhus under bar himmel. Det kändes som att allt hände på grund av en orsak, säger Jessica.

Orsaken till att det var hon som skulle gå pilgrimsvandringen var att hitta sig själv. Många av Jessicas kompisar är i ett helt annat livsläge än hon själv. De har studerat klart och håller på att skapa karriär eller bilda familj. Själv har Jessica, 24 år, funderat på att hon borde göra lika: Inleda studier, jobba, skaffa familj och göra allt det där som samhället konstant påminner om att man borde göra. För att alla andra gör det.

- Under vandringen har jag förstått att det är okej att gå sin egen väg. Så länge jag är glad så ska jag göra det jag vill. När jag känner att det är dags att studera och skaffa mig ett riktigt arbete så går jag den vägen. Fram till dess ska jag bara göra det jag själv vill, säger Jessica.

Vad händer nu?

Jessica har nått sitt mål. 2050 km senare hann hon hem till Jeppis för att fira jul med familjen.

- Det är svårt att komma hem efter en sådan resa. Nu har jag varit en naturmänniska och levt utan smink i två månader. Då jag satte smink på mig idag kände jag inte igen mig själv i spegeln. Men jag kommer att göra det som känns rätt. Kanske jag börjar blogga mer aktivt igen, kanske jag vill ge mig ut och vandra igen och sova i buskarna då göra jag det. Jag tar allt som det kommer, som det känns, säger Jessica.

Efter julfirandet bär det av till Stockholm och efter nyår har hon en fotografering inplanerad.

- Det kommer att gå lite åt det hållet igen. Men vi får se vad som händer. Jag har verkligen inga planer för 2016. Allting kan hända, säger Jessica.