Hoppa till huvudinnehåll

Minska matsvinnet under julen

Julgris
Julgris Bild: YLE / Seppo Sarkkinen julmat

Julen står för dörren och vi bunkrar upp med mat för att kunna smörja kråset i en flera dagar lång matorgie. En stor del av maten som vi köper, kånkar hem och tillagar hittar dock aldrig vägen till våra magar utan åker istället rakt ner i soptunnan.

Vi finländare slänger i medeltal 24 kilo ätbar mat per person/år, till ett värde av cirka 200 miljoner euro. Jultiden är högsäsong för matbutikerna och de i sin tur har koll på hur man bäst lockar kunderna till att lassa köpkärrorna fulla med livsmedel de kanske inte ens behöver.

Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare och projektledare för Marthaförbundets initiativ Svinnkampen ger tips på hur man ska planera sina inköp, hur man bäst förvarar maten och vad kan man göra av resterna för att minska på mängden oäten mat.

- Planering är A och O, vilka rätter är de nödvändiga som alla gillar och vilka kan vi eventuellt lämna bort? Det är också bra att färdigt tänka ut vad man kan göra av resterna och på basis av det uppskatta vilken mängd som är passlig.

- Då man planerat menyn och gjort sin inköpslista så är det viktigaste att i butiken hålla huvudet kallt och verkligen hålla sig till planen och inte köpa en extra av allt bara ”för säkerhets skull”.

Elisabeth Eriksson trivs inte i stora köpcenter, men poserar snällt.
Elisabeth Eriksson är hushållsrådgivare och projektledare för Svinnkampen på Marthaförbundet. Elisabeth Eriksson trivs inte i stora köpcenter, men poserar snällt. Bild: Foto: Eva Frantz elisabeth eriksson

Förvara din fisk rätt

Rätt förvaring och en god kökshygien lägger grunden till hållbarheten av varorna. Speciellt med fisk är det viktigt att man försöker behålla en så obruten kylkedja som möjligt och även några andra riktlinjer är bra att lägga bakom örat.

- Gravar du din fisk själv bör den förstås vara så färsk som möjligt och du ska förvara den på det kallaste stället i kylskåpet, då håller den i 4-5 dagar. Tänk också på att inte skära upp och ta fram mer än vad du äter under den måltiden. Gravad fisk som stått framme ska man ogärna kylas ner igen. Samma princip gäller för varmrökt lax.

- Sill på burk är väldigt saltade och har en bra hållbarhet överlag men även där bör du lukta och smaka för att försäkra dig om att den är okej.

Både gravad och varmrökt fisk går att frysa men enligt Elisabeths erfarenhet medför det vissa konsekvenser på konsistens och smak. Trots detta är överbliven fryst fisk utmärkta komplement till framtida måltider.

- Fryst fisk kan man senare använda t.ex. som fyllning på blinier eller slänga ner dem i en soppa eller frestelse.

"Använd dina sinnen för att avgöra i vilket skick livsmedlet är. Trots att vi försöker minska matsvinnet ska ingen behöva bli sjuk p.g.a. dåligt förvarad eller gammal mat."

Julbordets kung julskinkan

Julskinkan är mittpunkten på de flesta finska julbord men trots att man äter och äter så märker man efter några dagar att halva bjässen fortfarande är kvar. Vad kan man göra av resterna?

- Det smartaste är förstås att man i ett så tidigt skede som möjligt tar tillvara på en del av skinkan och fryser ner den för att sedan använda den i t.ex. ärtsoppan vid fastlagstider. Man kan också använda bitarna i pulled pork, frestelser och soppor. Ju tidigare man fryser ner den, desto bättre.

Morots-, kålrots- och potatislådor är andra klassiker som lätt blir över och Elisabeth tipsar om att man t.ex. kan blanda ner dem i en semledeg eller göra rieskor av dem. Rosollen gör sig utmärkt i en rotsakssoppa tillsammans med några mjöliga potatisar och goda kryddor.

Bakverk och bröd är produkter som gärna får förberedas i god tid. Engelska fruktkakor och maltbröd blir enligt Elisabeth bara godare om de får stå i rumstemperatur några dagar.

Pauls hemlagade senap
Pauls hemlagade senap Bild: Svenska Yle / Strömsö julbordet

Tänk på vad produkten innehåller

Hemgjorda livsmedel är populära julklappar men Elisabeth påminner om att vara noga med att kolla upp vad varorna är gjorda på för att kunna förvara dem på rätt sätt och korrekt kunna uppskatta hållbarhetstiden.

- Har man gjort t.ex. en hemgjord senap med grädde och ägg så är hållbarheten givetvis kortare och produkten bör förvaras kallt hela vägen. Samma sak med strömmingsinläggningar. Har man dem i en ättikslag så håller de en vecka längre än om man har blandat med fiskrom och gräddprodukter.

- Tänk på vad maten innehåller och förvara den bra. Använd dina sinnen för att avgöra i vilket skick livsmedlet är. Trots att vi försöker minska matsvinnet ska ingen behöva bli sjuk p.g.a. dåligt förvarad eller gammal mat.

Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet intervjuades för Lördax på Radio Vega av Hannah Norrena.