Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler julklappar handlas på nätet

Traditionellt paket med grankvist och tomte.
Julklappssäcken fylls med klappar från nätet Traditionellt paket med grankvist och tomte. Bild: YLE/Strömsö camilla forsén-ström

Den här julen kommer allt fler julklappar att vara köpta i nätbutiker. Trots att handeln på nätet växer sakta men säkert tror branschen inte att webbhandeln längre kommer att växa med desto större steg.

På baby- och föräldracaféet Bubbel i östra Helsingfors är de mammor som är på plats vana vid att handla på nätet. Annina Gerlin skyndar sig för att hinna efter sin son Mici som utforskar caféet. Hon säger att hon har tid för shopping när sonen sover.

– Ganska ofta är det ju så att med ett litet barn är det inte sådär jätteroligt att springa på stan, man shoppar kanske hellre när den lilla sover. Då har man bättre tid att titta, fundera och välja ut bland utbudet, förklarar Annina Gerlin.

Hon är en van näthandlare och det blir mest kläder till sonen Mici som hamnar i köpkorgen på webbutiken, men också kläder till henne själv, skor och inredning till hemmet.

Med ett litet barn är det inte sådär jätteroligt att springa på stan.

Webbhandeln ökar

En allt större del av finländarna julhandlar på nätet. Webbhandeln kommer i år att fortsätta öka sin popularitet som inköpskanal för julklappar.

Enligt en enkät som arbetsgivarförbundet Finsk Handel låtit utföra kommer minst var tredje konsument med säkerhet att julhandla på nätet. Inför förra julen var siffran 30 procent.

Men de flesta finländare handlar fortfarande i vanliga affärer. Webbhandeln utgör knappt 10 procent av hela årets handel.

– Det är en utmaning för Finsk Handel om nätbutikerna är utländska, men om nätbutiken är finländska är det ju samma sak som om man skulle handla i en vanlig butik. Webben blir egentligen bara ett alternativ till var man kan handla. Men vi önskar förstås att de som handlar på webben gör det i finska nätbutiker, säger intressebevakningschef Tuula Loikkanen på Finsk Handel.

Utländska nätbutiker lockar

Jag har blivit lurad en och annan gång.

Endast en liten del av finländarnas näthandel går till utlandet, men finländarnas intresse att handla på utländska webbsajter ökar. Det är framförallt män under 40 år som är positiva till att handla utomlands. Lotta Heikkilä vill gärna köpa lite annorlunda grejer så hon vänder sig ofta till de utländska nätbutikerna.

– Ibland när jag köpt något via utländska nätbutiker så har varan inte kommit och ibland har man betalat och så väntar man jättelänge men inget kommer. Så jag har blivit lurad en och annan gång, men ganska ofta har det ändå funkat, säger Lotta Heikkilä.

Finländska myndigheterna varnar konsumenterna för den här typens nätbedrägerier. Det gäller att ha ögonen öppna när man handlar via utländska webbsajter.

– Jag använder nästan bara finska nätsidor. Jag vågar inte handla från utlandet eftersom det kan finnas nätsidor som kanske inte skickar det man beställt. Men de finska sidorna fungerar riktigt bra, säger Annina Gerlin.

Julklappssäcken fylls med klappar från nätet

Att näthandeln ökar lite varje år är inte konstigt med tanke på hur lätt det är att handla på webben. Man är inte beroende av öppettider eller en speciell plats.

Hos Annina Gerlin kommer en stor del av innehållet i julklappssäcken att komma från nätet. Men ännu är det inte färdighandlat för hennes del.

– Nu blir det ganska mycket ännu. Jag tror att det är närmast sonen som är färdig.