Hoppa till huvudinnehåll

Så här håller julblommorna längre

Julamaryllis
Amaryllis är en julblomsklassiker Julamaryllis Bild: Yle/Sune Bergström hippeastrum x hortorum

Barbro Lindroos vid Blomsterhuset i Borgå tipsar här om hur du får dina julblommor att hålla längre.

Lindroos konstaterar att samma julblomsklassiker gäller också den här julen - hyacinter, amaryllisar, julstjärnor, azaleor och julrosor. Vanligen börjar julruschen för blomsterhandeln ungefär en vecka före jul.

Barbro Lindroos i Blomsterhuset omgiven av julstjärnor
Barbro Lindroos i Blomsterhuset omgiven av julstjärnor Barbro Lindroos i Blomsterhuset omgiven av julstjärnor Bild: Yle/Sune Bergström blomsterhuset

- Amaryllis skall inte vattnas för mycket annars blir blomstjälkarna alltför långa. Långa blomstjälkar kan kapas och läggas i vas. Skär en ny snittyta varje dag och lägg en gummisnodd runt nedre ändan av stjälken för att undvika att den spricker.
Julhyacinter i olika färger
Hyacinter Julhyacinter i olika färger Bild: Yle/Sune Bergström julhyacinter

- Hyacinter ska vattnas sparsamt för de blir bara långa om man vattnar mycket. Om de är mycket knoppiga och låga kan man ge dem litet vatten. Allt för långa hyacinter kan man kapa av och lägga i en vas.
Vita julrosor
Julrosor Vita julrosor Bild: Yle/Sune Bergström helleborus niger

- Julrosor trivs i rumstemperatur om de får vatten regelbundet. Undvik fönster med värmeelement under för då torkar den upp underifrån och det tycker den inte riktigt om.
Julkorgar med julstjärna och höstglöd
Julstjärna och Höstglöd Julkorgar med julstjärna och höstglöd Bild: Yle/Sune Bergström kalanchoë blossfeldiana

- Den som är allergisk mot hyacinternas starka doft kan pröva på en korg med julröd höstglöd. Hyacinter kan också placeras på en balkong eller terrass.
Azaleor i olika färger
Azaleor Azaleor i olika färger Bild: Yle/Sune Bergström azaleor

- Azaleorna är törstiga och behöver vatten ganska ofta. De kan man med gott samvete låta stå en halv timme i vatten och suga i sig. Inte heller azaleorna vill ha vatten att stå kvar i krukbottnen.
Julstjärnor i olika färger
Julstjärnor Julstjärnor i olika färger Bild: Yle/Sune Bergström julblommor

Julstjärnorna är mycket ömtåliga för kyla och måste förpackas noga när de transporteras från blomsteraffären till kunden. Man räknar med ett lager papper för varje minusgrad.

Det är viktigt att man inte överbevattnar julstjärnan, säger Barbro Lindroos.

- Speciellt om man sätter den i en skyddskruka så måste man se till att inte vatten blir att stå i ytterkrukan för då får julstjärnan syrebrist. För mycket eller för litet vatten ger gula blad som ramlar av.