Hoppa till huvudinnehåll

Flera ambulansutredningar på gång

Karis brandstations ambulans.
Den prehospitala akutsjukvården utreds på flera olika håll. Karis brandstations ambulans. Bild: Yle/Bubi Asplund västra nylands räddningsverk

Det är fortfarande oklart hur ambulansverksamheten i Nyland i framtid ska se ut och vad den kommer att kosta.

Den så kallade prehospitala akutsjukvården är som bäst föremål för två olika granskningar.

Ett konsultföretag utreder både priset och kvaliteten på ambulansvården i Nyland under åren 2014 och 2015. Konsultarbetet görs på beställning av chefsöverläkaren vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS.

Utöver det har vd:n för HNS Aki Lindén tillsatt en arbetsgrupp som i snabb takt ska skissa upp en helt ny organisationsmodell för den prehostipatla akutsjukvården.

Priset varierar kraftigt

Problemet med ambulansvården är att priset per invånare varierar mycket kraftigt beroende på var i Nyland man bor. I den tätt bebodda huvudstadsregionen är priset under 16 euro per invånare medan man i Västnyland är uppe i över 90 euro.

Priset i Västnyland steg nyss markant i och med nya krav i lagen och nya avtal mellan Västra Nylands sjukvårdsområde och Västra Nylands räddningsverk.

Västnyland har därför fått en så kallad ambulansrabatt av HNS men önskar att frågan på sikt kan lösas så att alla kommuner i Nyland betalar samma summa per invånare. De andra regionerna är rädda att deras kostnader i så fall stiger.

HNS vill inte ta beslut i saken förrän konsulterna och arbetsgruppen är klara med sitt arbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland