Hoppa till huvudinnehåll

Här är Yle Shortdox-finalisterna 2016

shortdox - logo för kortdokumentärtävlingen 2015-2016
shortdox - logo för kortdokumentärtävlingen 2015-2016 Bild: yle ljudberättelser

Här är Yle Shortdox-finalisterna 2016.

Gå in och lyssna!

Under hösten ordnade Yle en tävling där lyssnarna fick skicka in ljudberättelser till oss. Vi fick in 96 bidrag och är riktigt nöjda, säger producenten Hannu Karisto. Bland finalbidragen finns några poetiska små betraktelser, några surrealistiska skapelser men också angelägna berättelser om ensamhet.

Roope Mäenpää har gjort en audioberättelse, "Status". Den baserar sig på ljudupptagningar inspelade den 13.11 2015 mitt under terrorattacken i Paris. Ljuddokumentären tar upp modern kommunikation i dess mest makabra fom. Den är baserad på Benjamin Cazenoves facebookuppdateringar då terroristerna avrättar personer en efter en - un par un.

Musikern och kompositören Roope Mäenpää studerar ljudplanering vid Lapplands universitet.

Var och en som skickat in ett ljudbidrag till oss har fritt valt stil och berättargrepp. Några berättelser är enbart baserade på ljud, andra är poetiska och några klart dokumentära. Det ända kravet vi hade var att berättelsen maximalt får vara tre minuter lång och att den ska innehålla minst ett av tio angivna ljudeffekter .

- Ljudet av droppande vatten passar bra in i en berättelse om Östersjön så det var lätt att bestämma sej för ämnet, berättar Mats Lemström.

Mats studerar ljudteknik på Arcada och hans dokumentär finns bland de nio finalbidragen. "Spolning" är en ljudmässigt färgstark liten historia som handlar om Östersjön och hur vi spolar ut kemikalier i vårt innanhav via avloppssystemen samtidigt som vi uppmanas att leva ekologiskt och hållbart.

Mats Lemstöm selfie
Mats Lemstöm selfie shortdox dokumentär mats lemström

- Att göra det här arbetet var krävande men samtidigt roligt och lärorikt. Jag anser att det är viktigt med en början, en mittpunkt och ett slut i en berättelse. Det tycker jag min berättelse har, säger Mats.

audiodokumentären Spolning
audiodokumentären Spolning Bild: Mats Lemström shortdox dokumentär mats lemström

Här kan du gå in och lyssna på alla de nio bidragen som förhandsjuryn valt ut till finaltävlingen som hålls den 21.1.2016.
Du har också en möjlighet att rösta fram ett tionde bidrag bland dessa tio finskspråkiga ljudberättelser.
Gå in här för att rösta.

Läs också