Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Grandell-Sonck: Återta vardagen istället

Heidi Grandell-Sonck är redaktör och arbetar för Svenska Yle.
Heidi Grandell-Sonck funderar på vardag och jul Heidi Grandell-Sonck är redaktör och arbetar för Svenska Yle. Bild: Yle heidi grandell-sonck

Julveckan är här och jag är på jobb för att skrapa ihop det sista innan semestern.

Bakom oss ligger en höst med något av det mest intressanta jag gjort i jobbväg någonsin. Varje gång vi har satt oss ner för att ta itu med ett program har jag känt det där engagemanget och varje gång vi satt oss ner och klippt har jag känt samma iver. Månader av flow har susat förbi.

Jag läser fem kolumner om att yoga-andas tillsammans med familjen.

Samtidigt har barnen aldrig någonsin varit lika sjuka som just den här hösten. Och aldrig tidigare har jag känt mig lika otillräcklig på hemmaplan trots välplanerade veckomenyer, minutiöst inplanerade städdagar och noggrant begränsade veckoslutsplaner.

Jag läser fem kolumner om julstress och vikten av att varva ner och se varann i ögonen och yoga-andas tillsammans med dem man älskar. Att återuppfinna julen, eller åtminstone sluta köpa saker. Sänka ribban. Varva ner, fokusera på det viktiga, rensa i hjärnskåpet.

Och så tänker jag såhär: Nu äntligen ska vi varva ner. Vi ska vara lediga, vi ska kramas och bry oss om varandra. Vi ska äta gott och sitta ner tillsammans och prata.

Då ringer telefonen och minstingen har feber igen. Så jag åker hem med jobbet lite på hälft. En vag röst ropar någonstans i bakhuvudet: Det är lugnt, det är ännu tre dagar kvar till jul, hon hinner bli frisk.

De gånger när livet inte gått som planerat, har jag saknat bara en enda sak: Att allt skulle vara som normalt.

Men vet du vad rösten: So what? So what om hon är sjuk också på julafton? För julafton är egentligen inget annat än ytterligare en dag i mitt barns liv. Om hon är sjuk så är hon sjuk, det fina är att jag kan vara med henne då utan att tänka på jobb.

Och varför i hela fridens namn är det så viktigt att varva ner och fokusera på dem man älskar just på julen? Det vet vi väl, att vi borde göra varje dag - varenda sketen tisdag eller onsdag, när tvättberget växer och diskmaskinen har gått sönder. När näsorna rinner och jobbet har kört ihop sig.

När två veckor med jul- och nyårsfirande har rusat förbi börjar vardagen igen. Jag vet att jag själv kommer att tycka att det är rätt så skönt att komma på jobb. Att det är skönt att koka morgongröt åt barnen, att hänga tvätt och sjunga i kör varannan vecka onsdag. För jag älskar mina rutiner.

De gånger när livet inte gått som planerat, har jag saknat bara en enda sak: Att allt skulle vara som normalt. Att jag och familjen skulle få ha lite normal vardag.

Återta alltså inte julen, använd den som språngbräda för att återta vardagen. Vardagen är mycket viktigare än julen - och den fortsätter i det oändliga.

God jul, och ännu godare vardag.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP