Hoppa till huvudinnehåll

Herrklubb auktionerar ut lucias champagneglas

Finalnds lucia sjunger vid luciakröningen.
Finalnds lucia sjunger vid luciakröningen. Bild: Yle/Unni Malmgren luciakröning 2015

Till den årliga lucialunchtraditionen på Svenska klubben hör att auktionera ut ett champagneglas som Finlands lucia druckit ur. Glaset kallas för gralen.

Det har blivit en tradition att vi brukar auktionera ut ett champagneglas med champagne som lucia har druckit.― Henrik Hultin, klubbhövding på Svenska klubben

Det är en lyssnare som kontaktar Yle Huvudstadsregionen och berättar om herrklubben Svenska klubbens tradition att auktionera ut lucias champagneglas.

Henrik Hultin, Svenska klubbens klubbhövding och viceordförande, bekräftar traditionen. Lucialunchen är herrklubbens största tillställning under året, med över 160 deltagare i årets lunch i lördags.

Finlands lucia med följe brukar uppträda och kören MM i sin tur sjunga för luciaföljet. Folkhälsan samlar in pengar på lunchen och säljer bland annat kort och luciamärken under lunchen.

- Och så har det blivit en tradition att vi brukar auktionera ut ett champagneglas med champagne som lucia har druckit, säger Henrik Hultin.

- Det är ju lite jippobetonat.

Hur länge har ni haft den traditionen?

- Jag vet inte, kanske åtta år? Vi brukar ha något antikt glas, ett lite finare glas. Det går för fem, sex hundra euro.

Champagne
Det champagneglas, som Lucia druckit ur och sedan auktioneras, kallas för gralen. Champagne Bild: Fancy/John Smith radio vega

Champagneflaskan sabreras

Luciamamma Barbro Ölander som var med på årets jullunch och varit med på många före det berättar att glaset kallas för gralen. Det auktioneras ut i den tredje våningen där de yngre medlemmarna i klubben traditionellt sitter under lunchen.

- Där hör det till traditionen att de öppnar en champagneflaska med ett svärd.

Sabrerar den alltså?

- Just precis. Så häller de champagnen i ett antikt glas, och så får lucia smutta på champagnen.

Efter att den övriga delen av luciainsamlingen under jullunchen är avklarad autkioneras gralen, alltså champagneglaset, ut.

- De vill alltid slå föregående års rekord för insamlingen, säger Ölander.

Det hör det till traditionen att de öppnar en champagneflaska med ett svärd.― Barbro Ölander, Luciamamma

Går för hundratals euro

I år gick champagneglaset för 560 euro.

Den lyssnare som hör av sig till Yle Huvudstadsregionen om champagneglasauktionen uppger att lucia sedan brukar sitta i vinnarens famn. Det här avvisar både Henrik Hultin och luciamamma Barbro Ölander.

- Nej det stämmer inte, säger Ölander bestämt.

- Nej, det ingår inget sådant i traditionen, säger Hultin.

En av de största enskilda insamlingarna

Svenska klubbens jullunch fick in över 8000 euro till Folkhälsans luciainsamling i år. Det gör den till ett av de största enskilda insamlingstillfällena.

- Jo, de är väldigt generösa, säger luciainsamlingens kampanjchef Annika Höglund.

Luciakampanjen fick i fjol ihop 137 000 euro. Höglund säger att det ser ut att bli ungefär samma nivå i år. Insamlingen är öppen till den sista januari.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen