Hoppa till huvudinnehåll

Pojkdrömmen blev verklighet på fyra dagar

Jesse Öst har nyss tagit en straff på hemmaplan 2014.
Jesse Öst flyttar till Sverige efter årsskiftet. Jesse Öst har nyss tagit en straff på hemmaplan 2014. Bild: Viktor Enbacka. jesse öst

Den första kontakten togs på en tisdag. Samma veckas lördag var allting packat och klart: Jesse Öst skrev på för de kommande två säsongerna med Superettan-klubben Degerfors IF.

Efter att 25-årige Jesse Öst spelat sin 100:e ligamatch i Seinäjoki i oktober har han kontraktslös gått och begrundat sin framtid som fotbollsmålvakt.

Efter ett provspel i den polska första divisionen dök plötsligt ett intresse från Sverige upp.

– Allting gick väldigt snabbt. Jag var med på två träningar. De gillade vad de såg redan på första träningen, de var nöjda direkt och insåg att jag håller en viss nivå. Själv var jag också nöjd efter provspelet, så beslutet var lätt, berättar Öst för Yle Sporten.

Jesse Öst, FF Jaro, 2014.
Öst gjorde exakt 100 ligamatcher för FF Jaro. Jesse Öst, FF Jaro, 2014. Bild: Yle / Chriso Vuojärvi jesse öst

Att det skulle bli spel utomlands var ingen självklarhet för Öst, som sen ligadebuten i juni 2011 etablerat sig som FF Jaros bärande kraft mellan stolparna.

Trots att degraderingen för moderföreningen blev ett faktum, var det inte automatiskt klart att Öst skulle lämna staden och laget.

– Nej, det visste jag inte. Jag hade inte hunnit tänka så långt. Under de sista tio matcherna och egentligen hela säsongen låg fokus på att spela så bra som möjligt och vinna med Jaro. De sista fem matcherna krigade vi bara för att hållas i serien, minns Öst.

Degerfors siktar uppåt

Han beskriver säsongen i FF Jaros led som mentalt tung och påminner samtidigt om att det under målrakan i serien bara hade behövts en enda seger för att Jakobstadslaget hade fått kvala. Små marginaler, heter det.

Klubben han lämnar siktar på att avancera i seriesystemet och samma gäller hans nya arbetsgivare Degerfors.

– Klubben vill till Allsvenskan, det är alla klubbars mål och dröm i Superettan. Jag har förstått att de värvat bra inför säsongen och skall vara med och kriga om tätplaceringarna, belyser Öst.

Säsongen 2015 landade Degerfors på en nionde plats, 20 poäng från en Allsvensk kvalplats. Klubben har totalt spelat 29 säsonger på högsta serienivå i Sverige, men den senaste var sommaren 1997.

Hoppa över Twitterpostning

När han åkte för att provspela med klubben möttes han i Stockholm av lagets tränare som med bil körde honom till den lilla bruksorten.

På den tre timmar långa bilfärden hann Öst skapa sig en bild av den klubb han kommer att spela för.

Väl framme i det lilla brukssamhället fick han en bild av det samhälle han kommer att landa i.

– Invånarna själv säger att där bor kring 10 000 personer, men jag har läst att siffran egentligen ligger på 7 000. Det påminner lite om Nykarleby med några matbutiker, några restauranger samt några fotbollsplaner och stadion. Det är väldigt litet.

Framåt, uppåt och vidare

Kontraktet mellan Öst och Degerfors är tvåårigt, och även om han inte fått ett solklart besked om att han är förstaval i klubben lutar det mot att Degerfors ändå menar allvar med Sandsund-sonen.

Själv har han en önskedröm för de kommande två säsongerna.

– Under det första året stiger vi till Allsvenskan och jag spelar själv en stor roll i avancemanget. Det är drömmen, att få spela Allsvenska matcher. Om två år är drömmen i sådana fall att nå längre i karriären. Få spela utomlands, få mer pengar och kanske igen få spela landslagsmatcher, säger Öst som har en U21-landskamp på sin meritlista.

Flyttlasset till Degerfors går direkt i början av januari. När han blickar tillbaka på tiden i FF Jaro präglas hans svar främst av tacksamhet.

– För det första måste jag säga hur tacksam jag är att jag fått spela sju säsonger för FF Jaro, det var den ursprungliga pojkdrömmen.

– Nu hoppas jag att de kan hitta en duktig målvakt och stiger tillbaka till ligan. "Vi skall tillbaka" är klubbens motto och jag hoppas verkligen att de lyckas, avrundar Öst.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport