Hoppa till huvudinnehåll

Polisen hittade Valjakkala

Trippelmördaren Juha Valjakkala
Trippelmördaren Juha Valjakkala Bild: Str / Lehtikuva valjakkala

Trippelmördaren Juha Valjakkala, eller Nikita Bergenström som han numera kallar sig, har hittats av polisen. Valjakkala hade varit på rymmen i en månad när han greps i går kväll, skriver MTV3 Uutiset.

Polisen fick syn på Bergenström redan på lördag kväll, men då lyckades han fly undan polisen.

I går kväll fick polisen syn på Valjakkala på Tavastvägen i Helsingfors. Polisen följde efter honom och hittade honom på vinden i ett bostadshus. Han fördes till fängelset i Jokela.

Valjakkala avlägsnade sig från fängelset i Jokela den 18 november för att gå på en helt lovlig kurs, men återvände inte till fängelset.

För några veckor sedan ska han ha setts i Helsingfors centrum och i ett tåg i Riihimäki i början av veckan.

Ingen förlängd fängelsetid

Rymningen kommer inte att förlänga Valjakkalas fängelsedom. Enligt fängelsemyndigheternas tolkning har han inte rymt från fängelset utan bara brutit mot villkoren för tillstånd att avlägsna sig. Han återvände inte till fängelset efter att han hade gått på en helt lovlig kurs.

Däremot kan Valjakkala få andra straff, till exempel 1-10 dygn i isoleringscell. Han kan också få svårare att beviljas semester.

Valjakkala avtjänar för tillfället ett straff på ett år och två månader för nio olika brott, bland annat stöld, misshandel och rattfylleri.

Han blev ursprungligen känd för mord som han begick i Åmsele i Sverige år 1988. Han dömdes till livstids fängelse men blev villkorligt frigiven år 2009. Han har tidigare använt namnet Nikita Foughantine, men har alltså nu igen ändrat namn till Nikita Bergenström.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes