Hoppa till huvudinnehåll

Sångfoglarna sjunger in julfriden i Oravais kyrka

Margaretha Nordqvist.
Margaretha Nordqvist leder Sångfoglarna. Margaretha Nordqvist. Bild: Yle/Roger Källman sångfoglarna

På tisdag kväll den 22 december är det än en gång dags för gruppen Sångfoglarna att frammana julfrid. Konserten i Oravais kyrka är en redan 15-årig tradition.

- Jag trodde att det skulle bli en engångsföreteelse men det fortsätter nog, säger Margaretha Nordqvist som grundade Sångfoglarna år 2000

Julfrid är inte en vanlig konsert. Kyrkan är upplyst endast med levande ljus, sångarna är diskret svartklädda och det är själva musiken som är i fokus.

- Det är inga applåder, inga andakter, endast musiken - för att få folk att varva ner.

- Konsertbesökarna har blivit fler och med åren. I fjol var de 500, så i år är de kanske 600, säger Margaretha. Vi har varit väldigt sparsamma med reklam, men av någon konstig anledning så sprider sig ryktet.

Det finns plats i kyrkan, men parkeringen kan vara bekymmersam. Därför kan det vara klokt att komma nån timme på förhand så man i lugn och ro kan ställa bilen lite längre bort och gå till kyrkan.

Sångfoglarna består av Margarethas tidigare sångelever. Medlemmar har slutat och nya har tillkommit, i dagsläget är de 16 stycken.

- Nu just har vi en i Skottland, de rör sig över hela världen. Det är därför vi ordnar det här vid julen, för det är då som vi samlas.

Sångfoglarna planera som bäst också att delta i Medeltidsveckan på Gotland, i augusti 2016.

Sångfoglarnas konsert Julfrid, med gästartisterna Helene Nylund och Thomas Enroth, klockan 20 i Oravais kyrka.