Hoppa till huvudinnehåll

Skolan i Fiskars har fem år på sig

Barn gungar utanför Fiskarin koulu
Skolan har i dag cirka 60 elever. Barn gungar utanför Fiskarin koulu Bild: Yle/Marga Sandström fiskarin koulu

Skolan i Fiskars i Raseborg har i dag bytt ägare. Staden Raseborg sålde skolhuset till en förening som verkar i Fiskars bruk.

Staden har i samma veva förbundit sig till att driva Fiskarin koulu i fem år till. Byborna hoppas att nya barnfamiljer under tiden flyttar till Fiskars så att skolans elevunderlag räcker till också efter femårsperioden.

- Under dessa fem år hoppas man på en stabilisering av elevantalet i skolan på en nivå som säkrar skolverksamheten i en längre framtid, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

För närvarande har skolan ett sextiotal elever. Staden har nyss genom planläggning skapat gott om nya tomter i Fiskars.

Stiftelse sträckte ut sin hand då skolan hotade stänga

Bakgrunden till affären finns i stadens planer 2012 att eventuellt stänga skolan som skulle ha krävt renovering.

Föreningen Tako för främjande av kultur, hantverk och konst lovade då lösa in och sanera skolhuset. Föreningen fick stöd för ändamålet från bergsrådinnan Sophie von Julins stiftelse.

Föreningen äger sedan tidigare grannbyggnaden på tomten.

Ordföranden för föreningen Tako, violinisten och dirigenten Jan Söderblom tycker att hotade skolor och kommunala tjänster också på andra orter kunde räddas enligt samma modell.

- Samarbete mellan den offentliga, den privata och tredje sektorn kunde bli en modell för hur skolor och eventuellt andra kommunala tjänster kan räddas på mindre orter i vårt land.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland