Hoppa till huvudinnehåll

Två döda i bussattack i Kenya

Kartan visar var terrorattacken ägde rum.
Kartan visar var terrorattacken ägde rum. Bild: Yle mandera

Två personer dödades på måndagen när militanta islamister attackerade en buss i Mandera i nordöstra Kenya.

Islamisterna krävde att passagerarna skulle peka ut kristna medpassagerare men passagerarna vägrade. De kring tio gärningsmännen lämnade då bussen men varnade att de kommer att återvända, uppger en muslimsk passagerare som också berättar att muslimerna på bussen hjälpte de kristna passagerarna att maskera sig med med muslimska kläder som de lånade ut.

Det är somaliska al-Shabaab som står bakom attacken. Gruppens talesperson säger till nyhetsbyrån Reuters att en del "kristna fiender dödades och andra skadades" i attacken. Tidigare har gruppen ofta mördat både muslimer och kristna i sina attacker.

För ett år sedan mördades 28 icke-muslimer i en liknande attack mot en buss i samma område.

al-Shabaab har uppgett att de kommer att fortsätta sina attacker i Kenya tills nordöstra Kenya blir en del av Somalia. Gruppen vill också att Kenyanska trupper drar sig ur Somalia.