Hoppa till huvudinnehåll

Är du också ett PMS-monster?

Kvinna ligger på sängen
Kvinna ligger på sängen Bild: Creative Commons / Alexandre Vanier #fisvehemlis

Irritation, humörsvängningar, ångest. Vissa blir till och med aggressiva och har svårt att tygla sin ilska. PMS – premenstruellt syndrom – är bekant för de flesta kvinnor, men hur jobbiga besvären är varierar väldigt mycket från person till person. Svåra PMS-besvär är ändå inget man ska behöva uthärda bara för att man är kvinna; man ska söka hjälp och det finns hjälp att få, säger gynekologen Pauliina Tuomikoski.

Så gott som alla kvinnor har erfarenhet av PMS-besvär. Det kan vara att man till exempel känner sig irriterad, nedstämd och har ökat söt- eller saltsug. Besvären börjar oftast några dagar innan mensen börjar, och avtar rätt snabbt bara blödningen börjar. Om samma symtom kommer varje månad före mensen vet man att det rör sig om PMS. För vissa är besvären så allvarliga att de tär på både livskvalitet och relationer.

En och en halv vecka före mensen är jag som ett monster – riktigt starka humörssvängningar, stressad, elak och trött på allting.

Månatligt monster

– En och en halv vecka före mensen är jag som ett monster – riktigt starka humörssvängningar, stressad, elak och trött på allting. Jag blir jättearg för minsta lilla grej, och jag försöker hålla tillbaka men det går inte alltid, beskriver en av Radio Vegas lyssnare.

Enligt den här tvåbarnsmamman har PMS-symtomen blivit värre för varje förlossning. En annan lyssnare skriver att hon har så allvarliga PMS-besvär att hon varje månad tror att hon ska drabbas av en psykos eller allvarlig depression, tills hon inser att det bara är mensen som är på kommande.

– Jag upplever att man aldrig talar om PMS eller problem i samband med mens, utan att det ses som någonting kvinnor bara ska genomlida, skriver lyssnaren i ett brev till Radiodoktorn.

PMS är inte något kvinnor bara ska genomlida, absolut inte! Det finns hjälp att få och man ska söka hjälp.

Gynekologen Pauliina Tuomikoski möter många kvinnor med PMS i sitt jobb, och betonar att svåra PMS-besvär inte är något kvinnor ska behöva uthärda.

– I dagens läge är PMS inte något kvinnor bara ska genomlida, absolut inte! Det finns hjälp att få och man ska söka hjälp, slår Tuomikoski fast.

Hjälp finns att få

Tuomikoski räknar upp flera olika behandlingsmetoder mot PMS: p-piller, hormonspiral, hormonplåster. Dessutom får många hjälp av joga eller annan motion.

– P-piller är det allra vanligaste jag skriver ut, men de passar förstås inte alla. Idén är att man jämnar ut de hormonella fluktuationerna som PMS-symtomen högst antagligen hänger ihop med.

Under en normal menscykel går östrogenhalten upp i början, medan den börjar sjunka i mitten då istället gulkroppshormonnivån stiger. Om inte P-piller hjälper fungerar hormonspiralen eller hormonplåster på samma sätt.

Antidepressiva mot PMS

Ett annat, mindre känt alternativ är antidepressiva SSRI-mediciner, så kallade serotoninblockare. De används ändå på annat sätt än vid depression.

– För att behandla PMS räcker hälften av dosen, och det brukar räcka med att man tar SSRI-medicinerna bara de två sista veckorna av menscykeln PMS-symtomen börjar komma.

Enligt Tuomikoski brukar SSRI-medicinerna bita ganska bra på de psykiska symtomen, särskilt för kvinnor som inte kan äta p-piller. Effekten av SSRI-medicinerna kommer också snabbare än vid depressionsbehandling, och målet är att de ska börja verka direkt då man börjar ta dem.

Orsak okänd

Det finns ingen tydlig förklaring till att vissa får väldigt allvarliga PMS-symtom, medan andra nästan inte berörs alls. Enligt Pauliina Tuomikoski kan PMS-symtomen börja redan i tonåren när man får sin första mens, och av någon anledning blir de ofta värre med åren.

– Man vet inte riktigt vad det beror på. Det är inte något fel på hormonerna – östrogen- och progesteronnivåerna är helt normala. De här fluktuationerna blir kraftigare när man blir äldre, i 40-årsåldern och uppåt, så det kan vara en förklaring till att det blir värre med åren.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa