Hoppa till huvudinnehåll

Barcelona vill ha färre turister – Airbnb bötfälldes igen

Kyrkan Sagrada Familia i Barcelona i Spanien.
Sagrada Familia är en av Barcelonas största sevärdheter. Kyrkan Sagrada Familia i Barcelona i Spanien. Bild: Lehtikuva / Sari Gustafsson gaudi

I Barcelona försöker man minska på mängden turister i staden genom att bötfälla företag som förmedlar inkvartering i hem.

Staden har delat ut böter på 65 000 euro till företagen Airbnb och HomeAway för att de marknadsför bostäder som saknar tillstånd att användas som bostäder för turister.

Orsaken är att det kaliforniska företaget inte varit registrerat hos den katalanska turismmyndigheten, vilket är en förutsättning för att idka affärsverksamhet inom inkvartering.

Airbnb bötfälldes redan i somras för samma förbrytelse, men nu fördubblades summan. Barcelonas borgmästare Ada Colau anser att den stora mängden turister tvingar fattiga Barcelona-bor ut ur staden och att berusade turister förstör den lokala stämningen.

Turismströmmen till Kataloniens huvudstad har ökat kraftigt under de senaste åren. Ifjol besökte 7,5 miljoner människor Barcelona. I början av 1990-talet besökte drygt en miljon turister staden per år.

Barcelona är den tredje mest besökta europeiska staden efter London och Paris.

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes