Hoppa till huvudinnehåll

Barcelona vill ha färre turister – Airbnb bötfälldes igen

Kyrkan Sagrada Familia i Barcelona i Spanien.
Sagrada Familia är en av Barcelonas största sevärdheter. Kyrkan Sagrada Familia i Barcelona i Spanien. Bild: Lehtikuva / Sari Gustafsson gaudi

I Barcelona försöker man minska på mängden turister i staden genom att bötfälla företag som förmedlar inkvartering i hem.

Staden har delat ut böter på 65 000 euro till företagen Airbnb och HomeAway för att de marknadsför bostäder som saknar tillstånd att användas som bostäder för turister.

Orsaken är att det kaliforniska företaget inte varit registrerat hos den katalanska turismmyndigheten, vilket är en förutsättning för att idka affärsverksamhet inom inkvartering.

Airbnb bötfälldes redan i somras för samma förbrytelse, men nu fördubblades summan. Barcelonas borgmästare Ada Colau anser att den stora mängden turister tvingar fattiga Barcelona-bor ut ur staden och att berusade turister förstör den lokala stämningen.

Turismströmmen till Kataloniens huvudstad har ökat kraftigt under de senaste åren. Ifjol besökte 7,5 miljoner människor Barcelona. I början av 1990-talet besökte drygt en miljon turister staden per år.

Barcelona är den tredje mest besökta europeiska staden efter London och Paris.

Läs också