Hoppa till huvudinnehåll

DN: Svenska sillburkar innehåller för lite sill

Sill och fiskrom.
Sill och fiskrom. Bild: Yle / Strömsö inlagd sill

Samtliga svenska sillburkar innehåller för lite sill, och senapssillen är för sladdrig och liten. Det här visar Dagens Nyheters stickprov på svenska sillmärken inför julen.

Dagens Nyheter har gjort stickprov på burkar med olika sorters inlagd sill av olika tillverkare. En tydlig skillnad är att de fiskbitar som ligger i klar lag, t.ex. glasmästarsill, överlag är större och fastare i formen än de som ligger i något slags krämig sås, såsom senapssill.

Senapssillen är sämsta sillen

Vid livsmedelskoncernen Orkla Foods som tillverkar Abba, den klart vanligaste svenska sillen, försäkrar man att råvaran är den samma i alla sillburkar.

- I den krämiga sillen har vi mindre bitar för att många vill ha mycket sås med, säger marknadschef Cecilia Sajland till DN.

Hon förklarar den sladdriga konsistensen med att fisken påverkas av variationer i salthalt, sockerhalt och ett högre pH-värde i lagen.

En portion Sillburk
Vill du vara säker på att det finns tillräckligt mycket sill i sillburken, lönar det sig att laga den själv. En portion Sillburk Bild: YLE/Strömsö brynt smör

Svenska sillburkar saknar sill

DN:s stickprov visar ändå att burkarna inte innehåller så mycket sill som det står på etiketten.

I samtliga sillburkar var det mellan 5,5 och 21,8 procent för lite sill, vilket fördöms av svenska Livsmedelsverket.

Livsmedelskoncernen Orkla Foods förklarar viktkastet med att det är svårt att exakt kunna uppskatta hur mycket sillen väger, eftersom vikten påverkas av bland annat salthalt, pH-värde, temperatur och hur färsk fisken är.

Varför sillen konsekvent väger mindre än vad som uppges på burken, kan man ändå inte riktigt förklara.

Glasmästarsill och senapssill följer olika viktregler. Bild: Orkla Foods sillfabrik

Olika viktregler för senapssill och glasmästarsill

Orkla Foods försäkrar ändå att det görs regelbundna och oberoende viktkontroller av Sveriges tekniska forskningsinstitut, eftersom sillen är en exportvara.

Enligt EU:s konsumentskydd måste vikten på innehållet överensstämma med vad som uppges på förpackningen.

För fisk i lag ska både totalvikten och fiskens ensam vikt uppges. Men för sill i sås behöver tillverkaren inte uppge avrunnen vikt, eftersom såsen betraktas som något som konsumenten äter upp.

Konsumenten betalar alltså lika mycket för senapssåsen i senapssillen, som för själva sillen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes