Hoppa till huvudinnehåll

”I köket måste man vara en tuffing”

karoliina karusuo,
Karoliina Karusuo har arbetat i restaurang Perho de senaste fyra åren. Hon trivs i restaurangen där hon inte måste bevisa att hon är duktig fastän hon är kvinna. karoliina karusuo, Bild: Yle/Carina Bruun karoliina karusuo

Fördomarna får mig att kämpa ännu mer. Det säger kocken Karoliina Karusuo som arbetat inom restaurangbranschen i knappt tio år.

Trots att cirka sextio procent av de utexaminerade kockarna från restaurangskolan Perho är kvinnor, lyser de med sin frånvaro i Helsingforsrestaurangernas à la carte-kök. Det avslöjar Yle Huvudstadsregionens kartläggning.

På tidigare arbetsplatser har man förminskat mig och kallat mig för lilla flicka.― Karoliina Karusuo, kock

Kocken Karoliina Karusuo har arbetat i branschen i ungefär tio år och varit tvungen att kämpa hårt för att bevisa vad hon går för.

- Man har sagt till mig att jag inte klarar av det här arbetet, för att jag är liten och inte når upp till de högsta hyllorna. Men det motiverar mig och får mig att kämpa ännu hårdare, säger hon.

"På tidigare arbetsplatser har man kallat mig för lilla flicka"

Hon har ofta varit den enda kvinnan i köket.

- Det kan bero på arbetstider och att det är både fysiskt och mentalt krävande. Man måste ha stark karaktär och vara lite av en tuffing för att man ska klara av att vara kock, berättar Karusuo.

Hur reagerar du på påståendet som Ylen huvudstadsregionen tagit del av att kvinnor inte klarar av yrket på samma sätt som män?

- Jag blir upprörd när jag hör att folk börjar göra skillnad på kvinnor och män. På tidigare arbetsplatser har man förminskat mig och kallat mig för lilla flicka innan man vetat någonting om mig och vad jag kan. Men det går mot ett bättre håll hela tiden, säger hon.

Gun Marit Nieminen, perho, rektor
Gun Marit Nieminen är rektor i restaurangskolan Perho. Enligt henne vill många kvinnor ännu arbeta dagtid, i stället för kvällstid. Gun Marit Nieminen, perho, rektor Bild: Yle/Carina Bruun gun marit nieminen

Många fortsätter att studera

Rektorn för restaurangskolan, Gun Marit Nieminen, är inte överraskad över att det inte finns en enda kvinnlig köksmästare i de 23 topprestauranger som Yle Huvudstadsregionen granskat.

- Enligt de diskussioner jag fört med mina studenter är det många tjejer som vill fortsätta studera, säger Nieminen och menar att flera arbetar inom branschen, men inte alltid som kockar.

Vi försöker här i skolan ha en kultur där man inte skriker i köket. Vi utbildar kockar som kan bete sig.― Gun Marit Nieminen, Perhos rektor

Hon menar att familjesituationen också får kvinnorna att stanna hemma.

- Vi tycks ännu leva enligt gamla könsroller där kvinnorna stannar hemma när de får barn, fortsätter hon.

Den viktigaste orsaken till bristen på kvinnor i à la carte-kök är enligt Nieminen arbetstiderna.

- Kvinnor vill arbeta dagtid. Därför är de ofta i storkök, berättar hon.

Varför är majoriteten av serveringspersonalen kvinnor då? Där är det också sena arbetstider.

- De är ofta unga tjejer. Och för många är serveringsarbetet tillfälligt.

Det krävs skinn på näsan

Nieminen är övertygad att jargongen i köken också spelar roll, fastän det i Finland är snällare och mer demokratiskt än utomlands.

- Det krävs skinn på näsan också här, säger hon.

Hur många bra kockar går branschen miste om på grund av att man inte får vara känslig?

- Om man inte kan göra maten tillräckligt snabbt och effektivt är man inte den bästa kocken. Men vi försöker här i skolan ha en kultur där man inte skriker i köket. Vi tycker inte alls om den hårda arbetskulturen som man visar i tv. Vi utbildar kockar som kan bete sig.

Ofta är det kvinnorna som håller bättre ordning och reda i köken.― Gun Marit Nieminen, Perhos rektor

Hur problematiskt är det att det finns få kvinnor?

- I de bästa restaurangerna håller man platserna städiga, fastän där inte finns kvinnor. Men ofta är det kvinnorna som håller bättre ordning och reda i köken.

Vore det inte bra med fler kvinnor i köket då?

- Jo, varför inte.

Saknar du kvinnor i à la carte-köken?

- Jag hoppas att kvinnor kan och får göra vad de vill göra.

Läs mera:

Kvinnans plats är inte i köket

Inte en enda av köksmästarna i Yle Huvudstadsregionens kartläggning av Helsingfors topprestauranger är kvinna. Branschen förklarar mansdominansen bland annat med att kvinnor prioriterar barn och att män helt enkelt lämpar sig bättre som kockar på fina krogar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen