Hoppa till huvudinnehåll

Indien skärper domarna för ungdomsbrottslingar

Ljusprotest mot frigivandet av den unge man som deltog i gängvåldtäkten 2012.
Ljusprotest mot frigivandet av den unge man som deltog i gängvåldtäkten 2012. Ljusprotest mot frigivandet av den unge man som deltog i gängvåldtäkten 2012. Bild: EPA/DIVYAKANT SOLANKI gängvåldtäkt

Indien inför strängare straff för ungdomsbrottslingar. En ny lag godkändes på tisdagen som gör det möjligt att straffa 16-18 år gamla brottslingar hårdare än förr.

Lagen är ett resultat av den kampanj som medborgare i landet fört sedan en 17-åring som deltog i en gängvåldtäkt som ledde till en kvinnas död 2012 straffades som ungdomsbrottsling.

Indiska 16-18-åringar som gjort sig skyldiga till mord eller våldtäkt kan i framtiden dömas till ungdomsfängelse tills de är 21 år gamla, varefter en utvärdering görs om huruvida de kan släppas. 17-åringen som deltog i våldtäkten 2012 släpptes i söndags efter att ha suttit på en anstalt för unga brottsdömda i tre år.

Ungdomar kan ändå inte heller i framtiden dömas till dödsdom. De fem fullvuxna män som tillsammans med tonåringen våldtog kvinnan i det uppmärksammade fallet 2012 dömdes alla till döden.

- Jag är nöjd över att lagen har godkänts men någonstans djupt inne är jag ledsen för att min dotter aldrig fick upprättelse, säger modern till den våldtagna och mördade kvinnan enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är kvinnans föräldrar som varit frontfigurer i kampanjen för strängare straff för ungdomsbrottslingar.

Överensstämmer inte med barnrättskonventionen

Lagen ska ännu godkännas av presidenten men det här är närmast en formalitet. När den träder i kraft kommer brott utförda av ungdomar att börja klassas enligt hur allvarliga de är. Om brottet klassas som väldigt grymt kommer den unga att bedömas av en grupp psykologer och beteendeexperter som avgör om den unga ska ställas inför rätta som barn eller myndig. Därefter ska ännu ett beslut att behandla brottslingen som vuxen godkännas av en speciell domstol för barn, som också skulle göra upp en plan för att rehabilitera personen.

Kritiker menar att lagen bryter mot FN:s barnrättskonvention som stipulerar att alla personer under 18 måste behandlas likvärdigt.