Hoppa till huvudinnehåll

Karishjälte levererade julklappar till Barnkliniken

Brandmän utklädda till Batman, brandman och Stålmannen klättrar på en vägg och tittar in genom ett fönster i huset.
Några av barnen grät av glädje vid åsynen av favorithjälten. Brandmän utklädda till Batman, brandman och Stålmannen klättrar på en vägg och tittar in genom ett fönster i huset. Bild: HUS/HNS barnklinikenchristoffer forsman,Raseborg

Till vardags arbetar Karisfödde Christoffer Forsman som brandman vid Västra Nylands räddningsverk. Måndagen (21.12) såg ändå lite annorlunda ut då han antog sig rollen som superhjälten Stålmannen för att glädja de minsta på Stenbäcksgatan i Helsingfors.

Iklädd den välkända blåröda dräkten klättrade han sedan ner längs med väggen på Barnkliniken.

Forsman berättar att idén föddes på ett crossfit-gym han grundat tillsammans med några vänner.

- Min kollega Arttu Nyman såg att några personer i USA klätt ut sig till superhjältar och klättrat ner längs med väggen på barnsjukhus.

Batman, en brandman och Stålmannen poserar efter att de klättrade på Barnklinikens vägg i Helsingfors inför julen 2015.
Från v. Eppu Vilpponen, Arttu Nyman och Christoffer Forsman agerade hjältar för en dag. Batman, en brandman och Stålmannen poserar efter att de klättrade på Barnklinikens vägg i Helsingfors inför julen 2015. Bild: HUS/HNS christoffer forsman

- Vi ville göra samma sak och dela ut julklappar på det sättet, säger Forsman.

Sagt och gjort. De tog kontakt med räddningsskolan i Helsingfors och fick hjälp med att koppla fast linor i taket på sjukhuset.

- Vi bad våra kunder på gymet hämta julklappar som vi kunde ge barnen, berättar Forsman.

Batman, en brandman och Stålmannen klättrar högt uppe på en husvägg. Någon tittar ut genom fönstret och ser dem.
Hjältarna på väg ner från taket. Batman, en brandman och Stålmannen klättrar högt uppe på en husvägg. Någon tittar ut genom fönstret och ser dem. Bild: HUS/HNS christoffer forsman

Tillsammans klättrade sedan Forsman utklädd till Stålmannen med två kolleger, Eppu Vilpponen som Läderlappen och Arttu Nyman i brandmansdräkt, ner för sjukhusväggen.

Glädjetårar över att möta idolen

Forsman berättar med glädje i rösten att superhjältarnas visit var en stor succé.

- Barnen var väldigt överraskade, säger han.

Barn i ett sjukhusrum tittar ut genom fönstret och ser Batman klättra på väggen.
Besöket väckte mycket glädje. Barn i ett sjukhusrum tittar ut genom fönstret och ser Batman klättra på väggen. Bild: HUS/HNS christoffer forsman

För en del betydde besöket extra mycket.

- En pojke började gråta av glädje och sade att hans livslånga dröm hade varit att få träffa Stålmannen, det var fint, berättar Forsman.

Inte ens Stålmannen kunde låta bli att beröras av de unga patienterna. Forsman säger att det rev lite extra i hjärtat då han mötte de allra sjukaste barnen.

- Visst gav det ett nytt perspektiv på livet då man träffade barn som är så sjuka att de inte får komma hem till julafton, säger han.