Hoppa till huvudinnehåll

Konditorn som vill sprida glädje

Det var Pojobon Linda Järvinens trädkoja som tog hem segern i årets finska mästerskap i pepparkaksbakning.

- Jag ville göra någonting som man inte hade sett förut. När jag skapade trädkojan kunde jag använda mig av många olika tekniker. Det handlade bland annat om att böja pepparkaksdeg direkt den kom ut ur ugnen.

Konditor Linda Järvinen hoppas kunna inspirera andra med sitt arbete, i synnerhet barn.

Linda Järvinen vill glädja människor med sina bakverk
Linda Järvinen vill glädja andra med sina bakverk Linda Järvinen vill glädja människor med sina bakverk Bild: Yle/Monica Slotte pepparkaksmästare,Raseborg,Ekenäs

- Jag tycker om att göra sådant som gör barn glada och sätter igång deras fantasi. Det behöver inte alltid vara ett hus som man gör. Om det handlar om en födelsedagstårta så ska den bli så bra som möjligt.

Ett skapande arbete

Till vardags jobbar pepparkaksmästare Järvinen vid ett bageri i Ekenäs. Till hennes dagliga arbetsuppgifter hör att göra olika slags kakor, bakelser och tårtor. Här får hon utlopp för sin egen fantasi.

En pepparkaksgran blir till
Bakverk byggs av delar En pepparkaksgran blir till Bild: Yle/Monica Slotte finsk mästare i pepparkaksbakning,Raseborg,Ekenäs

Linda Järvinen är utbildad möbelformgivare men för fyra år sedan beslöt hon sig för att sadla om och pröva på en ny bransch.

- Jag har alltid älskat att baka, så länge jag kan komma ihåg. För mig är det en kreativ sysselsättning. Jag älskar att jobba med händerna, nu råkar det vara kakor jag mest sysslar med.

Spännande tävling

Att hon tog hem segern i pepparkaksmästerskapen i Tammerfors den 12 december var en glad och positiv överraskning.

- Den största utmaningen låg i att klara av att baka ett pepparkakshus på en så kort tid och inför publik. Men jag är van med hantverket och att jobba under press så det var nog till nytta för mig, säger Linda Järvinen.

Tävlingstiden på en och en halv timme räckte till.

- Då det var tre minuter kvar började jag städa undan.

Finska mästerskapen i pepparkaksbakning ordnades för femte gången i köpcentret Ideapark i Lembois, i Tammerfors den 12 december.

Konditor Linda Järvinen har en speciell teknik att böja pepparkaksdeg.
Pepparkaksgranen kan vara ett alternativ Konditor Linda Järvinen har en speciell teknik att böja pepparkaksdeg. Bild: Yle/Monica Slotte finsk mästare i pepparkaksbakning,Raseborg,Pojo, Raseborg,Ekenäs

Pepparkaksgranen som växer fram på bakbordet i bageriet i Ekenäs tillverkas enligt samma princip som den vinnande trädkojan.