Hoppa till huvudinnehåll

SFP i Helsingfors välkomnar Carl Haglund

Silja Borgarsdóttir Sandelin, Björn Månsson, Marcus Rantala
Kretsordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin, gruppordförande Björn Månsson, och stadsstyrelseledamoten Marcus Rantala hoppas att Carl Haglund ställer upp för SFP i kommunalvalet. Silja Borgarsdóttir Sandelin, Björn Månsson, Marcus Rantala silja borgarsdóttir sandelin

Haglund har inte ännu bestämt sig för om han ställer upp i kommunalvalet 2017, men förhoppningarna inom SFP i Helsingfors är stora.

Carl Haglund flyttar till Helsingfors och lämnar Esbo stadsfullmäktige. Det betyder att Helsingfors blir hans hemvist om han väljer att fortsätta inom kommunalpolitiken. Följande kommunalval ordnas i april 2017.

- Jag har inte stora ambitioner i det här skedet vad gäller kommunalpolitiken i Helsingfors. Det är ett och ett halvt år till kommunalvalet, så om ett år måste den frågan vara klar. Men jag har inte hunnit tänka på det desto vidare, säger Carl Haglund.

Politikern Carl Haglund.
Carl Haglund har varit SFP:s röstmagnet i Esbo. Nu lämnar han kommunalpolitiken i Esbo. Politikern Carl Haglund. Bild: Yle / Petter West carl haglund

Björn Månsson hoppas på tilläggsmandat för SFP

Gruppordförande Björn Månsson välkomnar Haglund till Helsingforspolitiken. Månsson hoppas på fler mandat i fullmäktige.

- Jag hoppas han skulle ställa upp. Det skulle ge oss en chans att få tilläggsröster från finskt håll, och på det sättet stärka vår grupp i Helsingfors. Vi är nu fem och det är precis vad som krävs för en plats i stadsstyrelsen.

Vi skulle behöva sex eller sju mandat för att kunna garantera en plats i alla nämnder.― Björn Månsson

- Men vi skulle behöva sex eller sju mandat för att kunna garantera en plats i alla nämnder. Nu saknar vi representation till exempel i den viktiga stadsplaneringsnämnden, säger Månsson.

Björn Månsson tänker ställa upp också i följande kommunalval. Månsson har fyllt 63 år och blir formellt pensionär vid årsskiftet. Det ger honom möjligheten att jobba heltid med Helsingforspolitiken.

Rantala: Partiordförande ska ställa upp i kommunalvalet

Marcus Rantala är SFP:s ledamot i Helsingfors stadsstyrelse. Han hoppas att Carl Haglund ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors.

- I kommunalvalet behöver vi precis alla goda krafter som vill jobba för SFP i Helsingfors. Det är bara genom goda kandidater som vi kan få mera röster och därmed också förhoppningsvis fler mandat som tryggar vår möjlighet till politiskt inflytande i den här staden, säger Rantala.

Man ska inte fundera på något eget revirtänkande.― Marcus Rantala

Marcus Rantala har själv inte beslutat om han ställer upp i kommunalvalet.

- Man ska inte fundera på något eget revirtänkande. Jag har inte heller själv funderat vad jag gör i nästa kommunalval. Det får man ta sen när den tiden närmar sig. Men det är klart att har vi en partiordförande i vår stad så hoppas jag förstås att han ställer upp också i kommunalvalet, säger Marcus Rantala.

Kretsordförande: För tidigt att tala om riksdagsvalet

SFP:s kretsordförande i Helsingfors Silja Borgarsdóttir Sandelin tror att SFP kan få mera röster i kommunalvalet om Haglund ställer upp.

- Det skulle vara bra om han skulle kandidera i Helsingfors. Vi försöker fylla vår lista med så goda kandidater som möjligt. En partiordförande på vår lista är absolut ett plus, säger kretsordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Vill ni att Carl Haglund ställer upp i riksdagsvalet i Helsingfors valkrets?

- Det är en diskussion som vi får ta i ett senare skede, vi siktar först på kommunalvalet, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.

I riksdagsval är det möjligt att ställa upp i en annan valkrets än den man bor i. I kommunalvalet måste kandidaterna vara skrivna i den kommun där de ställer upp i valet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen