Hoppa till huvudinnehåll

Torgstånden säljer slut på Tomasmarknaden

Peggy Bauer, chef för Torgkvarteren, poserar framför karusellen hon beställt till Tomasmarknaden.
Peggy Bauer som leder Torgkvarteren skulle gärna se att Tomasmarknaden var öppen längre än till den 22 december. Peggy Bauer, chef för Torgkvarteren, poserar framför karusellen hon beställt till Tomasmarknaden. Bild: Yle / Ted Urho peggu bauer

Tomasmarknaden på Senatstorget har haft så aktiv kommers att flera stånd har sålt slut och nya försäljare måste tas in. Peggy Bauer skulle gärna se att torget fick hålla öppet en hel månad.

Den traditionella julmarknaden på Senatstorget i Helsingfors har haft över 300 000 besökare redan i år. Årets Tomasmarknad har varit så populär att vissa av försäljarna har fått sätta lapp på luckan då sortimentet tagit slut.

- De populära produkterna har varit ljus, smycken och matvaror, berättar Peggy Bauer som leder Torgkvarteret samt basar över marknaden.

Vi skulle gärna se att marknaden höll öppet en hel månad. Problemet är att det blir tungt för företagarna att stå här så länge, ofta är de ju ensamföretagare.

Tomasmarknaden stängs på tisdag kväll klockan 20. Peggy Bauer skulle gärna se att Tomasmarknaden höll öppet ännu lite fler dagar än till den 22 december.

- Vi skulle gärna se att marknaden höll öppet en hel månad. Problemet är att det blir tungt för företagarna att stå här så länge, ofta är de ju ensamföretagare, förklarar Bauer.

Inhemska varor är populära

Recessionen har alltså inte synats på Senatstorgets julmarknad i år. Däremot syns det klart att kunderna gillar finländska produkter.

- Folk vill helt klart ha inhemskt, säger Tomasmarknadens producent Isabella Rossi till Yle Helsinki.

Lyckat val av försäljare

Rossi är glad över att utbudet på marknaden i år är heltäckande. Men marknaden som förnyades för några år sedan verkar också ha lyckats med att förmedla julstämning. Folk kommer inte till Tomasmarknaden bara för produkterna, förklarar Eija Malin som är ansvarig producent för marknaden.

- Trots att vädret inte har varit särskilt juligt har stämningen på Senatstorget varit härlig. Vår julby har gjort många människor glada och erbjudit en möjlighet att mötas och invänta festsäsongen, säger Malin.