Hoppa till huvudinnehåll

Tvåspråkigt skolhus i Tolkis utreds trots allt

Skolbaracker vid Tolkis skola i Borgå.
Tolkis skola år 2015. Skolbaracker vid Tolkis skola i Borgå. Bild: Yle/ Carmela Walder tolkis skola

Vilket ska det bli i Tolkis – ett svenskt bildningscenter eller ett tvåspråkigt skolcenter? Stadsstyrelsen i Borgå går emot bildningsnämndens vilja i frågan.

Stadsstyrelsen i Borgå beslöt på måndag kväll att utreda om det går att bygga en fastighet som rymmer både de svenska och de finska skolbarnen i Tolkis.

Det är ett nytt förslag som de ledande tjänstemännen har kastat fram i planeringen av Tolkis skola. Det utreds jämsides med det första alternativet.

Bildningsnämnden gav i början av december tummen ner till det nya förslaget.

Redan i ett års tid har planen varit att bygga en skola som även inhyser daghem och förskola, allt på svenska.

Den finska skolan i Tolkis har problem med inneluften i en av tre byggnader. De svenskspråkiga barnen i Tolkis går i skola i baracker sedan den gamla skolan revs.

"Man får inte hasta trots att det är bråttom"

- Det är svårt och beklagligt att elever tvingas gå i skola i baracker på olika håll i staden och vi måste vara snabba med att planera och bygga, säger stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti (SDP).

Man får ändå inte hasta med utredningen trots att det är bråttom, då lider slutresultatet, anser Nuutti.

Enligt Rikard Lindström, svenskspråkig utbildningsdirektör i Borgå, ska utredningen av det nya, finsk-svenska alternativet vara klart till fullmäktiges möte i februari 2016.

von Schoultz: "en fars"

Catharina von Schoultz (SFP) som är medlem i bildningsnämnden ifrågasätter tidtabellen.

- Hinner man utreda det nya alternativet tillräckligt grundligt för att få alla svar som behövs?

Om det nya alternativet blir verklighet, anser von Schoultz dessutom att det blir väldigt bråttom att få ritningarna klara till slutet av mars. Det beror på stadens avtal med byggbolaget Lemminkäinen om projektet kan skjutas upp.

- Men de svenskspråkiga barnen i Tolkis har ju ingen skola, den revs ju! De har inte ordentliga lokaler. Barnen går i skola en gång och det räcker inte att säga till dem att det blir bättre senare.

Artikeln uppdaterades den 22 december klockan 7.30 med kommentar av Nuutti och Lindström samt klockan 9 med kommentar av Catharina von Schoultz.