Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning: Finländarna överger inte euron

Pengar
Pengar Bild: Arja Lento/Yle slantar

Finländarna anser att euron är ett hinder för landets ekonomi, men en klar majoritet vill ändå hellre stanna kvar i den gemensamma valutan än lämna den.

En majoritet av finländarna tror ännu på euromedlemskapet, trots att många anser att den skadar Finlands ekonomi. Enligt Yles undersökning stöder 54 procent av finländarna ett euromedlemskap, medan 31 procent vill lämna euron.

8 procent av dem som intervjuades i undersökningen kunde inte ta ställning i frågan. I fall en folkomröstning och euromedlemskapet nu skulle ordnas i Finland, skulle 7 procent dessutom helt låta bli att rösta.

Resultatet är motstridigt, eftersom en stor den av finländarna säger att det skulle gå bättre för Finland utan euron. Endast en femtedel av de svarande anser att det utan euron skulle gå sämre än i nuläget för Finland.

Juho Rahkonen vid Taloustutkimus, som utfört undersökningen, förklarar motstridigheten med att euron får stöd också av andra än ekonomiska orsaker.

- Det finns en stark känsloaspekt här. Euron är ju en viss sorts gemenskap, vilket också värdesätts, säger Rahkonen.

Stödet för euron förklaras också av de den nytta som till exempel resenärer får under resor i Europa.

Det finns en stark känsloaspekt här. Euron är ju en viss sorts gemenskap, vilket också värdesätts.― Juho Rahkonen, Taloustutkimus

Sannfinländarna allt mer eurokritiska

Stödet för euron har ändå kraftigt minskat under de senaste åren bland finländarna. I en undersökning utförd av Taloustutkimus för fyra år sedan fick euromedlemskapet ett stöd på hela 72 procent. Då motsatte sig endast 19 procent euromedlemskapet.

Den största vändningen har skett bland dem som stöder sannfinländarna. Nu skulle två tredjedelar av dem som stöder sannfinländarna rösta för att lämna euron. För fyra år sedan var det klart under hälften av dem som ville lämna euron.

- Stödet för sannfinländarna har nästan halverats och det ser ut som att åsikterna hos dem som fortfarande stöder partiet blir fränare. De som är kvar har allt mer eurokritiska åsikter, analyserar Rahkonen.

1 012 personliga intervjuer gjordes i undersökningen, som utfördes av Taloustutkimus.

Antti Parviala, Yle uutiset / Linn Karlsson

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes