Hoppa till huvudinnehåll

Vem delar ut mer gratis glögg – Morris eller Jocke?

I ett försök att sprida lite julglädje beslöt vi oss för att servera lite glögg och pepparkakor på torget i Vasa. Vid det ena bordet ställde sig Jocke, född och uppvuxen i Vasa. Vid det andra bordet ställde sig Morris, född i Rwanda, bosatt i Vasa sedan fem år tillbaka. Så hur gick det?

Skulle det bli någon skillnad i vem som delar ut mest glögg och pepparkakor under en timmes tid? Någon tvättäkta vetenskaplig undersökning kan man ju inte kalla det, men vi försökte i alla fall skala bort några variabler för att det skulle bli så lika som möjligt.

Vi hade svarta jackor och en vanlig mössa på huvudet. Inget lattjande med tomteluvor eller så. Vi skulle inte högljutt marknadsföra våra pepparkakor, men om någon tog ögonkontakt så kunde vi säga ”Hej, varsågod, gratis glögg och pepparkakor”. På raka frågor om vem vi företräder och om det finns någon baktanke så skulle svaret kort och gott vara ”Vi kommer från Yle, och vi vill bara önska er en god jul och ett gott nytt år”.

Jocke och Morris på Vasa torg för att dela ut glögg
Jocke och Morris på torget i Vasa. Jocke och Morris på Vasa torg för att dela ut glögg Bild: Yle/Matti Palmu bakom parabolen

För det första kan vi konstatera att folk är väldigt skeptiska till ordet ”gratis”. Så gott som all förväntade sig att de skulle behöva ta emot en broschyr eller pamflett, höra på olika marknadsföringskampanjer eller sätta sitt namn på någon lista. För inget är ju gratis. Det hade de ju alla helt rätt i, för de deltog ju faktiskt i vår ovetenskapliga undersökning i konsumentbeteende.

Vem delade ut mest glögg? Skulle det ha varit en tävling så skulle Morris utsetts till vinnare. Han delade ut ca 13 muggar fler.

Jocke och Morris kollade vem som delar ut mest glögg på en timme
Jocke och Morris kollade vem som delar ut mest glögg på en timme Bild: Yle/Matti Palmu bakom parabolen

Vad kan man dra för slutsatser? Inga alls egentligen. Skulle man genomföra samma experiment någonstans ute på landsbygden och i en av våra riktigt stora städer så kanske man kunde få resultat kring tolerans, öppenhet, inställning till främmande kulturer, språkproblematik, förutfattade meningar eller huruvida folk tittar ner i asfalten en regnig eftermiddag i december eller om de är uppmärksamma på sin omgivning och gärna dricker ospetsad glögg på stan. Svårt att säga.

Det intressanta är väl hur du trodde att det skulle gå och hur du väljer att tolka resultatet?