Hoppa till huvudinnehåll

Arg rival lämnade Karlsson i karusellen

cay karlsson
Cay Karlsson tillsammans med hunden Nasti i Bromarf cay karlsson Bild: Yle / Kjell Ekholm cat karlsson

Världens bästa Karlsson. Så brukade vi kalla Cay Karlsson så länge han ännu gick i korridorerna på Yle i Böle. På julaftonen fyller den här sympatiska mannen 70 år och idag är han fullt sysselsatt med skogsavverkning och diverse byggnadsarbeten på gården i Bromarf men han har också ett intressant och händelserikt liv att blicka tillbaka på.

Året var 1962 då han för första gången stod på scenen i egenskap av popsolist. Och det var av en ren slump som så mycket annat som Cay Karlsson har hunnit med under sitt liv.

En ung Cay Karlsson på järnvägsstationen i Karis med en glass
Ur Cay Karlssons privata arkiv En ung Cay Karlsson på järnvägsstationen i Karis med en glass Bild: Yle/Kjell Ekholm cay karlsson

Skolorna i Helsingfors hade då som tradition att tävla i musik och det fanns olika tävlingsklasser. Klassiskt piano och gitarr, seriös sång och schlager. Utan att han visste om det så hade konventsordföranden för Andra svenska lyceum, som stod som arrangör, anmält Karlsson i tävlingskategorin schlager. Och då namnet hade ropats upp så var det försent att backa.

Deltagarlista från musiktävlingen i Andra svenska lyceet
Deltagarlistan i Cay Karlssons första musiktävling. OBS! vilka som fungerade som domare. Deltagarlista från musiktävlingen i Andra svenska lyceet Bild: Yle/Kjell Ekholm dokument från hans debut som artistI Nya Pressen skrev man bl.a att Cay Karlsson tilldelades första pris för sin Cliff (Richard) imitation av stycket ”Lessons in love” Men är han faktiskt tvungen att så till den milda grad kränga och kräla med kroppen.

- Musikaliskt var det nog ett väldigt isolerat Finland i början av 60-talet. Inte hade vi elgitarrer och fast det skulle ha funnits skulle vi inte ha haft råd att köpa. Det tog sin tid innan det kom igång här. För oss finlandssvenskar var det en fördel för vi kunde följa med vad som hände i Sverige tack vare tidningar som Bildjournalen, Fickjournalen och motsvarande. Suosikki och motsvarande började utkomma senare, berättar Karlsson.

Popturné med Cirkus

Några månader efter tävlingen så skulle ståltrådsbandet The Scaffolds uppträda i Expohallen i Helsingfors. Eftersom det då var inne med gitarrband som hade solist, var kravet att de också skulle ha någon som sjöng några låtar.

Gruppen hade läst artikeln om Cay Karlsson och musiktävlingen i Nya Pressen så de tog kontakt och frågade om han ställer upp. Och svaret var naturligtvis jakande. Sedan gick det nästan till sommaren då grannen i Tenala (där Cay var på somrarna) hade fått ett telefonsamtal och i andra ändan var det grabbarna från The Scaffolds.

- De skulle turnera på sommaren med Cirkus Sariola och ville ha mig med igen. Och trots att jag låtsades vara måttligt intresserad så hoppade jag på följande buss till Helsingfors. Den turnén var nog något av det roligaste jag varit med om. Vi bodde i tält och Sariola hade två snygga döttrar som alla i bandet var intresserade av.

Under dagarna brukade man testa de olika aggregaten på cirkusen och då karusellköraren frågade om vi vill ta en tur i karusellen, tackade vi naturligtvis ja till det. Så vi satt alla i gungorna som var fast med kätting och så körde han igång den. Sedan tittade han på klockan och konstaterade att det var dags för lunch så där blev vi sittande i en timme. Det vi inte visste var att han också var väldigt intresserad av cirkusdirektörens döttrar och det här var väl hans hämnd på oss.

I The Beatles fotspår

År 1963 gjorde Cay and The Scaffolds skivdebut och att låten Girls överhuvudtaget kom med på skiva var också en slump. Det gjorde en rockversion av Jinglebells och så behövdes det en b-sida för skivan och Cay Karlsson råkade ha en lämpligt till hands.

Girls låg flere veckor på första plats och efter det blev det många turnéer för gruppen också utanför Finlands gränser. De uppträdde också i Hamburg och lärde känna de flickor som hade tagit hand om The Beatles 5 år tidigare.

- När vi kom dit gick vi ut på stan för att se hur spelplatsen såg ut och besökte bl.a Top Ten där The Beatles också hade spelat några år före oss. Vi gick in på en strip-club och plötsligt hade vi en hel hop med trevliga damer runt omkring oss och vi tyckte ju att oj vilken dragningskraft vi har på kvinnorna här.

Så beställde de in champangne och de drack och vi drack och vi tyckte att yes det här är livet. The Beatles har varit här just före oss så wau. Nu är vi nya Beatles! Det tog bara en timme så var vi utsparkade därifrån och pengarna var slut och damerna försvann. Det var rena rama turen att basisten Christer Bergholms mamma hade bokat rum åt oss för annars hade vi nog sovit på gatan.

Fokus på Cay Karlsson del 1 i Radio Vega 24/12 kl 16.05 repris 30/12 kl 13.03

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje